Politika

SRAMOTA: Preživjela granatiranje Vijećnice, neodgovornu vlast čini se neće

Nacionalna univerzitetska biblioteka BiH će na dan kada je grila u ratu zatvoriti svoja vrata ako hitno ne budu poduzeti konkretni i odgovarajući koraci za rješavanje finansijskog stanja. 

Nepovoljno finansijsko stanje, kako kaže direktor NUBBiH Ismet Ovčina, onemogućava normalno funkcionisanje te institucije, koja je jedna od sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu.

- Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH će se zatvoriti istog dana kada je spaljena u zgradi Vijećnice 1992. godine i kada je izgorjelo više od dva miliona bibliotečkih jedinica. Tada je spaljivan kontinuitet našeg historijskog postojanja, kada se barbarski brisala memorija jednog kolektivnog bića. Čak ni tada, u vrijeme ratnog beznađa, NUBBiH nije bio formalno zatvoren. Da li će danas, nakon 80 godina kontinuiranog rada i postojanja, Biblioteku u miru zatvoriti vlasti u državi Bosni i Hercegovini konačnom odlukom i da li će misiju agresorskog uništenja ove institucije “napokon” dovesti do kraja, vidjet ćemo, rezigniran je Ovčina.

 Tvrdi da su, nažalost, dovedeni do samog ruba i primorani zatvoriti vrata jer 42 porodice zaposlenika NUBBiH ne mogu ovako preživljavati.

- Radnici nisu primili plate tri mjeseca (posljednju za mart), resursi za normalan i redovan rad su gotovo iscrpljeni, elementarna sredstva za funkcionisanje institucije su potrošena, opstojnost institucije koja se, između ostalog, temelji na radu s korisnicima i pružanju usluga akademskoj, naučnoj i široj zajednici, dovedena je u pitanje. Ukratko, NUBBiH, zbog neriješenog finansijskog statusa i nedovoljne podrške nadležnih organa u državi BiH (državni, federalni i kantonalni nivo), nema više raspoloživih sredstava, čime ova institucija neće biti u mogućnosti obnašati vlastitu ulogu u prihvatljivom kapacitetu, objašnjava on trenutno stanje i ilustruje, odnosno pita nadležne: Kako do jeseni uposlenici treba da prežive od dvjestotinjak maraka naknade za topli obrok?

- Da kupimo kantu farbe, zelene, ofarbamo se u zeleno i živimo od fotosinteze, kaže direktor.

Da nije žalosno, bilo bi smiješno, ali uprkos svemu, tvrdi, ne posustaje u borbi za Biblioteku i apeluje na sve da se ujedine u traženju rješenja.

- Obraćao sam se u ime institucije i Vladi Federacije i federalnom Ministarstvu obrazovanja i nauke, naravno, obraćao sam se i institucijama na nivou Kantona da nam, dok javni pozivi na koje možemo da se prijavimo ne profunkcionišu sa svim ovim ograničenjima, daju određena interventna sredstva, da se preživi. Da ta interventna sredstva doprinesu nekoj situaciji i nekoj nadi, a i nekom poštovanju prema ovoj instituciji i prema uposlenicima koji su dugo vremena radili u neodgovarajućim uslovima i koji su, slobodno mogu reći, kreditirali nekad neke državne aktivnosti. Na kraju krajeva, naše specijalne zbirke su nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine, ističe. 

Na kraju dodaje da, iako je Skupština Kantona Sarajevo ove godine usvojila Zakon o privremenom sufinansiranju institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina, na osnovu kojeg je obećano, ne potpuno, ali koliko-toliko prihvatljivo rješenje za sedam institucija kulture od značaja za BiH, ipak, u praksi, od ovog zakona NUBBiH nije, do sada, imao apsolutno nikakve koristi.

Povezani članci