Politika

RASPAD SISTEMA U RS-u: Izdaja u redovima opozicije, ko će se izviniti Pokretu za Državu!?

Federalni mediji bi se konačno trebali prestati diviti nebulozama Nebojše Vukanovića, koji je ponosno marširao na litijama u Crnog Gori, aktivno dajući doprinos posrbljavanju ove nezavisne države i njenog guranja u podaništvo Srbiji.

Pišu: Asim Baličević i Hrvoje Kovač (Ljudski.ba)

 

Vukan dlaku mjenja, ali ćud nikada. U Crnoj Gori je tako "gurao" pročetničku opoziciju, a kasnije i četničku vladu instaliranu uz podršku izdajnika crnogorskog identiteta i multietičnosti ove građanske države. Pri tome ne treba zaboraviti kako su Bošnjaci okrenuti ka građanskim vrijednostima za Vukanovića odavno „Turci“.

https://www.bl-portal.com/wp-content/uploads/2020/08/stanivukovi%C4%87-vukanovi%C4%8711111.jpg

Vukanović i Stanivuković na litijama u Nikšiću

PODVALE I PREVARE

Elem, nakon što je raskrinkan u svojim podvalama Pokretu za državu kojem je želio oduzeti identitet i ugušiti bilo kakvu ideju razvoja građanske svijesti Vukanoviću su počeli smetati i pripadnici vojske VRS.

Nakon što je Saša Grbić izabran za predsjednika kluba Pokreta za državu požurio je da za uši Bošnjaka ispriča priču o pripadniku neprijateljske vojske i njegovom ocu pukovniku koji je eto zamjenio Ramiza Salkića. Kada je Milorad Dodik tadašnjeg potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića praktično strpao u "hodnik" i oduzeo mu finansijska sredstva, Vukanoviću to, zanimljivo, nikada nije zasmetalo. 

Jasno. Prepao se Vukan nove, istinske opozicije u RS-u koja ne okuplja samo Srbe. Ali vratimo se Grbiću.

Nije to pripadnik VRS po mjeri četnika. Zamislite, u politiku je ušao pripadnik VRS koji nije činio zločine. Pojavio se Srbin koji nije izdajnik ni kukavica, ali ne valja. Vukanova slika RS-a je da njeni građani između dva zla uvijek biraju četnike, kako je to lijepo rekao Dragan Bursać.

Ideološki gledano, u entitetu Republika Srpska do sada nije postojala bilo kakva opozicija, postojali su oni koji su u novim okolnostima naklonjeni četnicima i izvorni ljubitelji četnika. Ta ideološka volja je unisona, jedinstvena i Vukanović je na primjeru podrške vjerskoj kontrarevoluciji na čelu sa Crkvom Srbije, najbolje demonstrirao. To se nikada ne smije zaboraviti..

Važne je činjanice Vukanović preskočio. Osim što je dijete oficira VRS, Grbić je nekoliko puta zatvaran od iste te vojske jer nije želio pucati po svojim prijateljima s druge strane bojišta. Grbić je u razgovoru za Ljudski.ba otkrio svoju pacifističku opredjeljenost kazavši kako je zbog svog uvjerenja u ratu prošao pravi pakao. Socijaldemokrat i pacifist, Grbić, predvodnik je nove opozicije u Republici Srpskoj. Upravo takav naviše smeta likovima poput Vukanovića koji u svojim redovima ima simpatizere četničkog pokreta koji veličaju ratne zločince.

vkn 1r

Perjanica Vukanovićeve Liste u Banjoj Luci Milan Minja Savanović

 

To je suštinska razlika između Grbića i Vukanovića.

Grbić za razliku od Vukanovića smatra da se u Srebrenici dogodio genocid, da je Josip Broz Tito pozitivna povijesna ličnost i da su Bošnjaci, Hrvati i Srbi braća.

No, vratimo se malo unatrag. Prava drama odvijala se na glasanju za Dom naroda BiH. Iako je zastupnik Nebojša Vukanović na sjednici javno optužio Pokret za Državu za izdaju, ta se izdaja dogodila upravo u njegovim redovima. Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović očito je jutro prije glasanja saznao za moguću izdaju u redovima opozicije pa je javno pozvao zastupnike te partije da glasaju za PDP. Drama je nastala kada su zastupnici Vukanovićeve liste, glasovima za SDP BiH pokušali obmanuti javnost i krivicu prebaciti na Mijatovića, ali su stvari ubrzo za njih otišle u krivom pravcu. Svi zastupnici Pokreta za Državu uslikali su svoje glasačke listiće znajući za pokušaj prevare, te su javno potvrdili da će ih objaviti ukoliko se za tako nešto ukaže potreba.

Nedugo nakon glasanja sve je bilo jasno.

Na društvenim mrežama otkriven je krivac zbog kojeg bi Vukanovićeva lista uskoro mogla ostati bez zastupnika.

zoran sarenac

sarena c

 

A što se tiče poništenog listića, i tu su stvari poprilično jasne.

ponisteni 1

Čak su i najveći kritičari Pokreta za Državu uputili izvinjenje zastupnicima tog političkog subjekta.

Novinar Slobodan Vasković koji je prije izbora žestoko udarao na Mijatovića i Pokret za Državu piše kako krivca za sve ne treba tražiti u redovima Pokreta za Državu nego u redovima opozicije koju naziva potrošenom, dok se sarajevska analitičarka Ivana Marić izvinila Pokretu za Državu što ih je optužila da su glasali za svoju listu.

Još je jedino ostalo da saznamo odgovor na pitanje ko će se od sarajevskih „sećijaša“, raznoraznih Arnauta i efendićevaca, koji iz udobnih fotelja dijele lekcije bivšim logorašima u redovima Pokreta za Državu javno izviniti zbog neosnovanih optužbi i javnog blaćenja!?

Povezani članci