Politika

HDZ PREDLOŽIO PREMIJERKU: Čeka se dogovor SDA i SDP-a

HDZ BiH će predložiti Mariju Buhač za premijerku HNK koja će sastaviti novu vladu, rekao je Tomislav Martinović, dopredsjedavajući Skupštine HNŽ, govoreći o formiranju vlasti u ovom kantonu.

Različite stranačke kombinacije i najvjerojatnije su dovele do one o kojoj smo govorili još krajem prošle godine, kada su razgovori o formiranju Vlade HNK-a bili tek na početku, a to je HDZ BiH, SDA i SDP. Budući da ima najviše mandata, HDZ BiH delegirat će, uz ostalo, premijerku Mariju Buhač i kod njih, kažu, nema nejasnoća.

Kako je istaknuo dopredsjednik Skupštine HNK-a (HDZ BiH) Tomislav Martinović, ostalo je da se partneri unutar bošnjačke kvote dogovore tehnički i oko raspodjele mandata i

svega onoga što je bitno za potpisivanje budućeg koalicijskog sporazuma – te da oni na toj temi rade vrlo intenzivno i da bi ti razgovori mogli biti završeni ovog tjedna

Dopredsjednik Skupštine HNK-a i dopredsjednik Kantonalnog odbora Džafer Alić na usuđuje se nazvati to završenim – preduvjet svih kadrovskih rješenja je jedan okvirni sporazum koji će biti put kojim treba ići buduća Vlada.

Nešto suzdržaniji su bili u SDP-u.

“Razgovora ima sa svima ali nikakav dogovor još nije postignut”, kazao je SDP-ov kantonalni zastupnik Arman Zalihić.

Marija Buhač je, kako se navodi na službenoj stranici ZZO HNŽ – trenutno rukovoditeljica Sektora za zdravstvo. Nakon završene srednje škole, diplomirala je na Ekonomskom fakultetu sveučilišta u Mostaru, smjer financije i računovodstvo i stekla zvanje diplomirani ekonomist.

Sudeći prema dostupnim informacijama o njenom radnom iskustvu – Buhač je bez političkog iskustva.

Inače, kćerka je bivšeg predsjednika ŽKOHDZ BiH Hercegovačko-neretvanske županije Rafaela Gagre. Na web stranici ZZO HNK navodi se da je Buhač rukovoditelj Sektora za zdravstvo u ZZO HNŽ od 2017. godine do danas.

Inače, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je još početkom godine izjavio kako će HNK po prvi puta imati premijerku a u javnosti se kalkuliralo imenima. Danas je, prvi put, otkriveno ime nove premijerke HNK.

Povezani članci