Politika

MINISTAR PRIZNAO: Varamo građane, pare im uzimamo, a ne gradimo puteve

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić smatra da prihodi od poreza koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje u najvećoj mjeri dolaze od građana i zato je red da se vrate krajnim korisnicima.

Što se tiče prihoda oni rastu, ali ostaje ozbiljno pitanje raspodjele putarina. To su ozbiljna sredstva koja se nalaze u UIO i na tom primjeru možemo pokazati da li smo ozbiljna država i da li možemo funkcionirati na ovaj način."

Ministar Amidžić je konkretno govorio o ciframa koje se nalaze u UIO, a prikupljene su od putarina u oba entiteta.

"Ono što građani trebaju da znaju je da smo mi u ovom momentu prevarili ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Građani Bosne i Hercegovine su odvojili neka sredstva i za te novce se trebaju izgraditi kilometri i kilometri puteva. U ovom momentu građani u BiH su uplatili 15 km autoputeva koje ne gradimo, zatim 50 km magistralnih puteva i mi se ne možemo dogovoriti na koji način to da vratimo. I na ovaj način ne možemo dalje. Shvatam ja tvrde stavove i RS i FBiH."

Za BHRT je rekao kako nije sporan kompletan iznos tih sredstava.

"Nije sporan čitav iznos. Trebamo građanima isporučiti ono što je plaćeno, i onaj sporni mali dio ostaviti za dogovor kasnije. Postavlja se i pitanje, možda, krivične odgovornosti. Inflacija je prošle godine bila 14 posto, 20 mili. pojede inflacija svake godine samo na te puteve. Imate preduzeća (JP Autoceste i Autoputeve RS) koji se zadužuju pored sredstava koji stoje na računu UIO BiH. Imam li pravo postavitio pitanja "Jesmo li mi ozbiljni" ili "Da li ćemo prevariti ljude koji su glasali i koji su nas izabrali". 

S druge strane Amidžić zastupa tvrde stavove iz RS-a kojima se uprkos drastičnom povećanju prihoda u BiH želi rezati državni budžet.

Povezani članci