Politika

UZBUNA U RS-u: Komšić i Bećirović izazvali burne reakcije, spominje se i sukob

Nakon što su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić u parlamentarnu proceduru uputili Zakon o državnoj imovini ne prestaju reakcije iz RS-a. Ovaj čin je ocijenjen nastavkom unitarističke politike koja prema mišljenju pojedinaca vodi u nove sukobe.

Poslanik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković izjavio je da članovi Predsjedništva Željko Komšić i Denis Bećirović upućivanjem u proceduru prijedloga zakona o imovini ne žele dobro narodu u BiH kako se predstavljaju, već pozivaju na sukobe.

Oni samo žele političke poene nacionalno orijentisanih birača kakvih je većina među Bošnjacima. Ovakvo predlaganje zakona o takozvanoj državnoj imovini ne samo da je neustavno, ono je otvoren poziv na sukobe u BiH - rekao je Petković.

Petković je naveo da Srbi, a najvjerovatnije ni Hrvati neće podržati ovakav zakon, jer on nema ustavni osnov, a nema ni političku podršku.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić vjeruje da ni opozicija iz RS-a neće podržati ovaj zakon.

Ako se želi nastaviti bilo kakav napredak u BiH, kaže Vujičić, a očigledno je da Komšić i Bećirović to ne žele, treba se dogovoriti oko ključnih stvari.

Šefica kluba ove partije Sanja Vulić istakla je da je na političkoj sceni BiH u toku intenzivno raspakivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sada i sve izraženija želja da dođe kraj dejtonske BiH, što jasno poručuju dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH.

- Dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva svojim nerazumnim potezima skoro svakodnevo pokazuju šta im je cilj - unitarna BiH, bez entiteta, sa dominacijom bošnjačkog naroda nad Srbima i Hrvatima - rekla je Vulićeva.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović izjavila je da imovina pripada entitetima i da je inicijativa članova Predsjedništva Željka Komšića i Denisa Bećirovića da u proceduru upute prijedlog zakon o imovini osuđena na propast.

– Svima u BiH je jasno, uključujući i predlagače, da je ova inicijativa osuđena na propast. Baš kao i svaka druga koja se temelji na preglasavanju u okviru Predsjedništva. Njen jedini domet može biti još veći nered i dalje komplikovanje ionako složene političke situacije u BiH – naglasila je Cvijanović.

član Predsjedništva BiH Denis Bećirović obrazložio je da je, prema predloženom zakonu o imovini, BiH nosilac prava vlasništva, a entiteti i drugi nivoi vlasti u BiH mogu koristiti i upravljati imovinom koja im je potrebna za vršenje njihovih pojedinačnih nadležnosti u mjeri u kojoj su ovlašteni ovim ili nekim drugim zakonom koji donese Parlamentarna skupština BiH.

 

Povezani članci