Politika

PANIKA U HDZ-u: Tonkini grijesi vode ka Čovićevoj vezi s Rusima

Iako je proteklog vikenda odjeknula vijest da je lider HDZ-a BiH Dragan Čović iz stranke isključio najbližu saradnicu Tonku Krešić-Gagro, zvanične potvrde ove informacije kao ni demantija još nema. Mediji su se pozivali na informacije iz izvora bliskih ovoj stranci, navodeći nekoliko razloga koji su kumovali isključenju Krešić-Gagro.

Jedan od njih je taj da je Krešić-Gagro, navodno, bila posrednik za pranje novca za Ruse, a sve preko zvorničke Alumine, koja ima saradnju s mostarskim Aluminijem. No, također nezvanično, Krešić-Gagro je bila tek puki izvršilac poslova koje je dogovarao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović tokom svog “ruskog perioda”, a prije nego ga je hrvatski premijer Andrej Plenković ponovo okrenuo Zapadu i koliko-toliko udaljio od čelnika SNSD-a Milorada Dodika.

Za sve se saznalo kada je, navodno, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto dobila papir na kojem su bili “Tonkini grijesi”. Poslovično neupućena Krišto obratila se glavi stranke, a glava brže-bolje, spašavajući sebe, odlučila skloniti dugogodišnju najbližu saradnicu. Tako je Tonka Krešić-Gagro postala kolateralna šteta Čovićeve bliskosti i saradnje sa Moskvom.

Nezvanično, Čović je svoju odluku o isključenju objavio na Predsjedništvu HDZ-a BiH, kao i to da je predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH ostavio na odlučivanje o tome šta će učiniti sa Krešić-Gagro budući da je ona na poziciji šefice kabineta predsjedavajuće Vijeća ministara BiH. 

- Mislim da se dešava proces koji je bilo logično očekivati i koji nije specifično HDZ-ov. Slično nešto se, u nešto drugačijoj formi, događa u funkciji pripreme za partijski kongres i u SDA. Naime, HDZ funkcionira po klasičnom principu autoritarnih organizacija. Organizacija u kojim je lider sve, svi ostali su samo u njegovoj službi. To je jedno vrijeme išlo. Ljudima je, kako stvari stoje, dosta takve logike i nisu je spremni dalje slijediti. Posljedica je da tu partiju masovno počinju napuštati istaknuti partijski kadrovi u ZDK-u, vidjeli smo i u Livanjskom kantonu. Posljedica je da je Dragan Čović morao ovih dana iz HDZ-a izbaciti jednu od svojih najvjernijih sljedbenica, gospođu Krešić, a takvih stvari će biti sve više u budućnosti, smatra akademik Slavo Kukić.

Povezani članci