Politika

SDP RUŠI NADE IZ SDA: Čuvanje penzionera u MUP-u HNK-a nije bošnjački interes

U organizaciji predsjednika Kantonalnog odbora SDA, Edina Mušića i predsjedavajućeg Skupštine HNK, Džafera Alića, u Studentskom hotelu Islamske zajednice u Mostaru ovih dana, je održan sastanak bošnjačkih politički predstavnika i nekoliko odabranih policijskih funkcionera Bošnjaka.Iz SDA žele dobiti podršku za izmjenu zakona kojem bi se aktuelnom zamjeniku komesara Ramizu Hasiću produžio mandat iako ispunjava uslove za penziju.Iz SDP-a jasna poruka da neće ići mimo zakona.

Lokalni mediji su prenijeli da su pored Alića i Mušića ovom sastanku između ostalih, prisustvovali i ministar SDP-a u Vladi HNK, Emil Balavac i predsjednik GO SDP Mostar, Arman Zalihić, kao i glavni inspektor Haris Čevra, te načelnik za kadrovska pitanja MUP-a HNK, Nino Tucaković.

Za Ljudski.ba Zalihić je potvrdio prisustvo sastanku, ali odbija bilo kakve insinuacije o spremnosti SDP-a da u pomenutom slučaju pogoduje bilo kome.

- Kao odgovoran političar odazvao sam se pozivu na sastanak što uvijek i činim. Ono što treba znati je da su SDA i HDZ ranije dogovarali izmjene pomenutog zakona i razumljivo je da ih žele realizirati. Ako misle da imaju većinu za to neka pokušaju, ali naša stav je jasan, mi smo za poštivanje važečih zakona i SDP neće pristati da se preko njega legalizuju bilo kakvi dogovori koji nemaju racionalno utemeljenje. To sam jasno stavio do znanja organizatorima sastanka kao i činjenica da lično nemam ambiciju stavljati se na stranu bilo kojeg kandidata za ovako važnu funkciju, za Ljudski.ba je istakao Zalihić.

Ured za zakonodavstvo Vlade HNK ranije je obavijestio Vladu da ne postoji zakonsko uporište za takve zakonske izmjene, ali ljudi iz vrha SDA iz njima znanih razloga ne odustaju od svoje namjere pokušavajući da personalna rješenja dignu na nivo bošnjačkog interea.

- Prije deset godina naš, a koliko znam i politički stav SDA je bio da ministar unutrašnjih poslova i komesar ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda. Zašto je SDA od toga odustala i sa HDZ-om u međuvremenu smislila funkciju zamjenika komesara trebaju oni objašnjavati. Mi ćemo biti protiv bilo kakvog lošeg zakonskog rješenja, a ako u SDA vjeruju da mogu osigurati većinu bez SDP-a imaju pravo da pokušaju, ali to povlači i druga pitanja, kaže Zalihić.

Prema informacijama koje ima Ljudski.ba trenutno je teško osigurati većinu koja bi zadovoljila apetite pojedinaca iz SDA, posebno jer HDZ nema neki poseban interes za to.

Povezani članci