Politika

VIJEĆE MINISTARA BiH ODLUČILO: Ništa od revizije sporazuma sa Srbijom i Hrvatskom, brojne odluke

Vijeće ministara BiH usvojilo je Protokol između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Litve o implementaciji Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole, s Izvješćem o pregovorima za njegovo zaključivanje.

Na ovaj način dvije države jačaju suradnju u oblasti sigurnosti s fokusom na osiguranje javnog reda i suzbijanje kriminaliteta u oblasti migracija, čime se stvaraju uvjeti za uspješniju implementaciju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole.

Izvješće o pregovorima zajedno s tekstom Protokola bit će dostavljeno Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za potpisnika uime BiH je predložen ministar sigurnosti. 

PRODUŽEN ROK ZA POVLAČENJE SREDSTAVA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog amandmana broj 1 na Ugovor o financiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II.) zaključen od i između Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Europske investicijske banke, 17. prosinca 2019. godine u Sarajevu i 20. prosinca 2019. godine u Banjoj Luci - broj operacije (SERAPIS N*):2018-0281; broj ugovora: (FI N*) 90.345.

Ovim amandmanom produžava se rok za povlačenje sredstava po kreditu s ranije ugovorenog 20. 12. 2024. godine na 31. 12. 2027. godine, a krajnji rok za implementaciju projekta bit će 30. 6. 2028. godine.   

Prijedlog amandmana s Osnovama za njegovo zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

RODNA RAVNOPRAVNOST: POLICIJSKE SLUŽBENICE BiH PREPOZNATE U TEKSTU PRISEGE

S ciljem ostvarivanja ravnopravnosti spolova u policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini na sjednici je usvojen Naputak o dopuni Naputka o načinu polaganja i tekstu prisege policijskih službenika Bosne i Hercegovine, koji je predložilo Ministarstvo sigurnosti.

Na ovaj način prihvaćena je inicijativa Udruge „Mreža policijskih službenica“ da se tekst prisege policijskih službenika izmijeni uvođenjem rodno osjetljivog jezika, kako bi policijske službenice bile prepoznate i vidljive tijekom prijema i početka rada, kao i tijekom daljnjeg rada u policijskom tijelu.

"DENIS MRNJAVAC": UVODI SE NOVČANA NAGRADA ZA UČENIKE

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, donijelo je Odluku o dopuni Odluke o ustanovljenju nagrade "Denis Mrnjavac" za promidžbu tolerancije i nenasilja, kojom se uvodi novčana nagrada od 1.500 KM za svakog nagrađenog učenika.

Ranije je Vijeće ministara BiH uspostavilo nagradu ”Denis Mrnjavac“ kao godišnju nagrada za promociju tolerancije, humanog i nenasilnog ponašanja. Nagrada se dodjeljuje po jednom srednjoškolcu iz Federacije Bosne i Hercegovine, iz Republike Srpske i iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji su doprinijeli promidžbi ljudskih prava, tolerancije i međusobnog poštovanja i nenasilja među mladima. Nagrada se dodjeljuje u vidu skulpture, posebnog priznanja - plakete i posebnog priznanja za školu nagrađenog učenika, a uvođenjem novčane nagrade žele se dodatno motivirati učenici na postizanje još boljih rezultata u ovim područjima.

NIJE USVOJEN PRIJEDLOG PRAVOBRANITELJSTVA U VEZI  S PREDMETOM ‘VIADUCT’

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zbog nepostizanja konsensuza u drugom krugu glasovanja nije usvojilo Prijedlog Pravobraniteljstva BiH za rješavanje konkretne pravne problematike u vezi s izvršenjem presude ICSID Tribunala u postupku Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, zastupan po odvjetničkom uredu Baroš, Bičakčić & partneri, protiv Bosne i Hercegovine (ICSID Case No. ARB/16/36) od 18. 4. 2022. godine.

Ovim nije usvojen prijedlog za poduzimanje aktivnosti radi umanjenja štetne posljedice na proračun institucija Bosne i Hercegovine proistekle iz presude ICSID tribunala u ovom postupku.   

POVJERENSTVO ZA RAZMINIRANJE U BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju članova Povjerenstva za razminiranje u BiH, kako bi se omogućilo daljnje provođenje aktivnosti razminiranja u našoj zemlji, s obzirom na to da je dosadašnjim članovima mandat istekao 28. 7. 2024. godine.

Za nove članove Povjerenstva za razminiranje u BiH  na razdoblje od dvije godine imenovani su  Ivana Lesko, Ognjen Zekić i Elmir Grebović.

NIJE BILO ODLUKA O IZDVAJANJU TEKUĆE PRIČUVE

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva financija i trezora o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće pričuve za razdoblje I. - III. 2024. godine koja će biti dostavljena Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru. 

U prvom kvartalu 2024. godine nije bilo odluka Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH o odobravanju tekuće pričuve, pa je ostao neutrošen planirani iznos za ovo razdoblje u iznosu 2.297.250 KM.

Na stavci Tekuća pričuva u 2024. godini planiran je ukupan iznos od 9.189.000 KM, od čega je 2.297.250 KM ili 1/4 za I. kvartal.

SUGLASNOST ZA IMENOVANJE POMOĆNIKA AMERIČKOG IZASLANIKA U BiH

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova data je suglasnost za imenovanje bojnika Johna J. Oliverea na dužnost pomoćnika izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

ZAHTJEV ZA RAZRJEŠENJE GALIĆA UPUĆEN NEOVISNOM ODBORU PS BiH

Na sjednici je razmotren i Neovisnom odboru Parlamentarne skupštine BiH na žurno izjašnjenje upućen zahtjev zamjenika direktora Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) Zorana Galića za razrješenje dužnosti na osobni zahtjev koji je, putem odvjetničkog ureda, uputio Vijeću ministara BiH.

Od Neovisnog odbora, koji je predložio imenovanje Zorana Galića, zatraženo je da se izjasni o pravnoj proceduri u vezi s podnesenim zahtjevom za razrješenje na osobni zahtjev, te da se o tome dostavi informacija Vijeću ministara BiH.

SUGLASNOST NA PRAVILNIK O SLUŽBENIM VOZILIMA ZA SPECIJALIZIRANE NAMJENE

Vijeće ministara BiH dalo je suglasnost na Prijedlog pravilnika o uvjetima nabave i načinu korištenja službenih specijaliziranih vozila u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, kojim je planirana nabava specijaliziranih vozila radi neometanog obavljanja poslova iz nadležnosti ove policijske agencije.

NIJE PODRŽAN ZAKLJUČAK O REVIZIJI SPORAZUMA SA SRBIJOM I HRVATSKOM

Vijeće ministara BiH nije podržalo zaključak ministra vanjskih poslova BiH kojim je traženo od Ministarstva sigurnosti BiH da pokrene procedure revizije sporazuma o policijskoj suradnji koji su ranije zaključeni s Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom, saopćeno je iz VMBiH.

Povezani članci