Politika

TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ: Marjanović neće sa SDA, ponosan na nove ministre

Pokret Za nove generacije još jednom potvrđuje da su prof. dr. sc. Adna Mesihović i dr sc. Afan Kalamujić kandidatkinja i kandidat za poziciju ministrice i ministra u novoj vladi Kantona Sarajevo.

Njihove biografije su već dostavljene javnosti. Uporedo s tim profesorica Mesihović i dr. sc. Afan Kalamujić će do kraja sedmice mandataru dostaviti detaljnu listu aktivnosti koje planiraju realizirati u narednom periodu, te će insistirati da iste budu uključene u ekspoze mandatara Kantonalne Vlade Nihada Uka. Iz te liste izdvajamo:

• donošenje Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje nositelja zlatnih znački i studenata generacije u institucijama u Kantonu Sarajevo, gradu Sarajevu i općinama u Kantonu Sarajevo;

• osnivanje Fondacije za nauku Kanton Sarajevo u 2024 i riješiti problem financiranja naučno istraživačkog rada;

• uvesti praksu redovnog donošenja Programa za mlade Kantona Sarajevo i oformiti Savjet mladih Kantona Sarajevo, koji će nadzirati i pratiti provedbe Programa za mlade Kantona Sarajevo;

• revidirati ciljeve kao i načine upravljanja dugom Kantona Sarajevo;

• daljnji pregled i reforme parafiskalnih nameta, te isto hitno pokrenuti u svrhu rasterećenja privrede;

• fokus na kapitalne projekte kako bi kroz investicioni ciklus preduhitrili pad privredne aktivnost koji nas očekuje uslijed recesije u ključnim zemljama trgovačkim partnerima.

Set svih navedenih ali i svih ostalih mjera na kojima će u budućnosti raditi naši ministri proizilazi iz predizbornog programa Pokreta Za nove generacije koji su podržali naši birači.

„Odluka da predložimo prof. dr. sc. Adnu Mesihović i dr. sc. Afana Kalamujića na ključne ministarske pozicije proizlazi iz naše jasne namjere da na te pozicije postavimo stručne, obrazovane i odgovorne pojedince koji su svoje vrijednosti dokazali kroz dosadašnje uspjehe na poslovnom i edukativnom polju. Oboje su, bez sumnje, kompetentni za te odgovorne uloge, a mi smo uvjereni da će njihova predanost i stručnost donijeti značajne koristi Kantonalnoj Vladi i našim građanima“, istaknuo je Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i jedan od koordinatora pokreta.

Podsjetimo, mjesecima se iz SDA spekuliralo kako Trojka neće imati većinu za sastav nove Vlade u Kantnu Sarajevo, te kako će pokret Za nove generacije uskratiti podršku premijeru Nihadu Uku i stati uz SDA koja se nalazi u opoziciji.

Ovim je istupom predsjednika Za nove generacije i ta dilema razriješena.

Povezani članci