Kultura

GLUMAC JE BIVŠI: Smijenjen Emir Hadžihafizbegović - "Ovo je državni udar"

Sarajevski glumac s dugogodišnjom uspješnom karijerom i nizom pozorišnih i filmskih uloga Muhamed Hadžović imenovan je za v.d direktora Kamernog teatra u Sarajevu. Na toj poziciji zamjenio je kolegu također vrsnog glumca  Emira Hadžihafizbegovića.

Za Ljudski.ba ovo je potvrdio ministar kulture i sporta Samir Avdić.

- Da, Hadžović je postavljen za v.d direktora. Toliko vam mogu reći za ostalo pošaljite mail s pitanjima, rekao nam je Avdić.

Vijest o imenovanju je iznenadila Hadžovića.

- Nisam očekivao da će se ovo desiti. Informacija me je zatekla, ali osjećam odgovornost prema ovoj ustanovi da preuzmem poziciju. Sutra ću se sastati s ansamblom i od razgovora s njima u mnogome ovise dalji potezi jer ova funkcija može trajati par dana, a možda i duže dok se ne izabere direktor. Najvažnije je da Kamerni teatar 55 nastavi s radom i da to bude u skladu sa zakonom, rekao nam je Hadžović.

Podsjećamo, u maju ove godine Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo tražio je smjenu Hadžihafizbegovića s mjesta pozicije direktora Kamernog teatra 55 jer je član predsjedništva Stranke Demokratske Akcije.

Cijelu priču pokrenuo je režiser Ahmed Imamović koji je prijavio Hadžihafizbegovića, ali tražio i od Vlade FBiH da ga smijeni s pozicije člana Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju. Imamović smatra da je Hadžihafizbegović u Kamerni teatar i Fondaciju imenovan nezakonito jer se nalazi na poziciji u političkoj stranci. Pri tome Hadžihafizbegovića je optužio i da je dao lažnu izjavu, a sve je završilo i na sudu.

Krajem augusta Hadžihafizbegović je izbjegao sudbinu Aleša Kurta koji je bio direktor SARTR-a koji je smijenjen nakon što mu kao i Hadžihafizbegoviću nije usvojen izvještaj o radu. Zada je Hadžihafizbegović rekao da će se boriti do kraja.

Danas sve komentariše kratko "državni udar".

Osnov za to mu je stručno mišljenje  Zajedničke advokatske kancelarije Amir Omerćehajić i Mirko Lekić u kojem se navodi da je odluka Vlade KS potpuno nezakonitai da ovakvo postupanje ima elemente krivičnog djela "Zlopupotreba službenog položaja i ovlaštenja".

Iz advokatske kancelarije navode da prema važećem propisu samo Upravni odbor može razrješiti direktora Javne ustanove, ali ne po vlastitoj volji, već ako utvrdi da je ustanova neuspješno odnosno nezakonito poslovala i da je za takav rad ustanove odgovoran direktor. Uz to se navodi da osnivač može dati prijedlog za prijevremeno razrješenje direktora, ali ništa više od toga.

Hadžihafizbegović nas je podsjetio da mu je prije samo 100 sati novoimenovani Upravni odbor dao punu podršku u radu.Nakon toga je prema njegovim riječima uslijedio mobing na UO. Pokušali smo dobiti v.d direktora Upravnog odbora Adisa Bakrača, ali nije odgovarao na pozive.

Povezani članci