Politika

DRAMA U VLADI KS: Ministri neće sami otići, preletači i premijer na potezu

Iz Vlade KS medijima je potvrđeno da bi tokom ove sedmice trebala biti pokrenuta procedura za promjenu sastava izvršne vlasti. Planira se da ministre iz S BiH zamjene kadrovi Stranke za nove generacije i Naše stranke. Ipak iz S BiH najavljuju pravnu bitku i smatraju da to neće ići tako jednostavno.

- Čim proces bude pri kraju, javnost ćemo obavijestiti o tome. Naš stav ostaje isti, Pokret za nove generacije sudjeluje u tome i naredno obavještavanje javnosti bit će onog momenta kada proces bude završen - stav je zastupnika Damira Marjanovića.

Do promjene treba doći u tri resora, odnosno smjene ministra za komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almira Bečarevića, ministra finansija Emira Dedovića, te ministra za nauku, visoko obrazovanje i mlade Pavla Krstića.

Ministarstvo finansija i visokog obrazovanja trebala bi pripasti stranci Za nove generacije, dok bi ministarstvo komunalne privrede u rekonstruisanoj Vladi KS pripalo NS-u, a prijedlog za ministra trebao bi biti Bojan Bošnjak.

Nekadašnji član Narodne stranke radom za boljitak Bojan Bošnjak izbjegava odgovor na pitanje o kandidaturi. Za novinare nema vremena jer je u velikim obavezama.

Već sada je jasno da za rekonstrukciju Vlade KS otpada opcija u kojoj bi ministri sami podnijeli ostavke.

- Neka javnost sudi o svemu, a posebno o preletačima i deklarativnoj zakletvi onih koji kažu da nisu isti i svaki njihov vaz uvijek krene sa, citiram: "Kupiš Šilju, Jakuba, Muju, Nijaza..." Ja nisam, niti SBiH nije kupovala nikoga, a srcem smo radili da bude bolje u KS. Ostavke nema, a neka radi ko šta hoće u većini jer tržiste pozicijama cvjeta, a visoki predstavnik gleda ono za šta je propisao da je krivično djelo – istakao je Almir Bečarević ministar komunalne privrede.

Dodaje da bi volio čuti obrazloženje premijera Uka ukoliko se kolege odluče da njemu i ostalim ministrima izglasaju nepovjerenje.Bila bi to kako tvrdi prava predstava jer je Vlada KS radila dobro i sve odluke usvajala jednoglasno.

Postoji i mogućnost da premijer Uk podnese ostavku i da padne cijela vlada, pa da Skupština KS izglasa novu.

- Procedura baš nije tako jednostavna kao što neki najavljuju. Ima i Ustavni sud i neki drugi postupci. Ova Vlada je zarobljena političkom korupcijom, smatra zastupnik S BiH Muamer Bandić.

Podsjetimo Klub Stranke za BiH napustile su dvije zastupnice.

Povezani članci