Politika

NJEMAČKI IZASLANIK U BIH: Planiran iskren razgovor s Dodikom

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin u posjeti je BiH, a planiran je sastanak i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. Sarazzin je govorio o predstojećem sastanku, obustavljenim projektima, ali i o najavama Dodika da će visokom predstavniku BiH Christianu Schmidtu zabraniti ulazak u RS.

“Nama je važno da damo signal zbog secenionističke politike Dodika. Sebe ne vidimo u stanju da četiri strateška projekta nastavimo, morat ćemo ih obustaviti. Mislim da je loše kada se o takvim mjerama ne porazgovara. I zato smo rekli da ćemo obustaviti projekte. Ipak je čudno da se pribjegne takvim mjerama, a ne razgovarati o tome. Morate shvatiti da njemački porezni obaveznici očekuju kad Njemačka ulazi u ovakve projekte da su oni sigurni”, rekao je Sarrazin.

Ponovio je da zbog secionističkih najava i mjera koje se došle iz RS, za njih nije moguće da financiraju projekte.

“Kod drugih projekata čišćenja mina, i socijalnim oblastima, ostat ćemo aktivni u RS”, dodao je.

Izrazio je da nadu da će razgovarati iskreno s Dodikom.

Sarazzin je već išao na noge Dodiku kako bi razgovarao o Berlinskom procesu. Od tada do danas taj proces je u zastoju, istina ne samo zbog Dodika. Interesantno je da Njemci insistiraju na kulturi dijaloga iako Dodik često vrijeđe Visokog predstavnika i Njemačku vladu.

“On sigurno neće reći da mu je omiljena savezna vlada, i sigurno ću ja njemu reći što mi se ne sviđa u njegovoj politici”, istaknuo je.

Dodik je rekao jučer da visoki predstavnik Schmidt od sljedeće  sedmiceneće moći ući u Republiku Srpsku. Upitan kako Njemačka gleda na to Sarrazin je odgovorio:

“Do sada nisam mogao pročitati točnu njegovu formulaciju, ali ako je istina to, mi odlučno odbijamo. To je nekonstruktivno i neodgovorno kako se Dodik tom izjavom odnosni prema funkciji visokog predstavnika i taj način razgovora ne vodi nigdje. To govori više o Dodiku. Nije uredu i protivimo se tome, i to nećemo dozvoliti”, odlučan je Sarrazin.

Povezani članci