Politika

SPAŠAVANJE VOJNIKA MILORADA: Izbjegnut crni scenario, Dodik predsjednik umjesto zatvorenik

Centralna izborna komisija BiH danas je utvrdila rezultate za nivo predsjednika i potpredsjednika RS. Naime, ponovno je prebrojano 2238 biračkih mjesta iz manjeg bh. entiteta. Kako se čulo na sjednici CIK-a, na ponovnom brojanju utvrđeno je da nije bilo prekrajanja volje birača

Piše: BOGDAN BAUK

CIK ipak nije imao snage za scenario u kojem bi Dodik vjerovatno bio uhapšen, jer ništa posljednjih dana nije bilo slučajno. Podsjećamo na Dodikovo dizanje tenzija s pričom o otcjepljenju RS-a i organizovanje mitinga podrške njemu i njegovoj stranci zbog realne mogućnosti da se donese odluka o ponavljanju izbora za Predsjednika RS-a.

Rano jutros reagirala je Ambasada SAD-a u BiH osudivši poruke o secesiji sa skupa u Banja Luci.

Ljudski.ba je ranije objavio kako je postojala opcija o ponavljanju izbora za Predsjednika RS-a, a sve su glasnije bile i špekulacije o "događanju naroda" od strane Dodikovog režima. Eskalacija sukoba u RS time je bila veoma izgledna, a bilo je izgledno očekivati i reakciju Tužilaštva BiH i SIPA što je moglo rezultirati i hapšenjem Dodika.

Prema informacijama Ljudski.ba SIPA je već akltivno bila uključena u kontrolu mogućih izbornih prevara u RS-u.

Ključnu ulogu u svemi trebalo je da odigra predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se još uvijek nije bio oglasio po pitanju trezultata izbora u RS niti Dodiku čestitao nakon što je ovaj proglasio pobjedu. Svjedoci smo kako se posljednjih mjeseci odvijao pravi mali rat između Vučića i Dodika u medijskom prostoru BiH i Srbije, a da je netrpeljivost dosegla tačku usijanja svjedoćili su bombastični naslovi srbijanskih tabloida pod Vučićevom kontrolom. Indikativno je da se Dodika nazivalo i izdajnikom.

Predsjednik Srbije je u tom slučaju trebao odigrati ključnu ulogu za "političku smrt" Dodika.

Moguća velika ekalacija najviše je odgovarala Rusiji, ali i Miloradu Dodiku, koji je završio proces transformacije u razotkrivenog i svima jasno vidljivog Putinovog čovjeka na Balkanu.

Stvari još nisu otišle predaleko, ali se putevi izlaska Balkana iz krize opasno počinju sužavati...U mnogim segmentima su problemi dovedeni do svojih ektremnih vrijednosti. Beograd „drži ključ“ krize u svojim rukama. Vučiću je vrijeme za donošenje ključnih odluka gotovo sasvim isteklo.

Povezani članci