Politika

KUDA IDE VOJIN MIJATOVIĆ: Kakve planove ima Bosanac iz Banja Luke koji je potukao konkurenciju u dijaspori

 Dok su njegovi politički oponenti snimali spotove sa isukanim sabljama, srbovali i najavljivali otcjepljenja, on je samouvjereno najavljivao preokret.

Piše: HRVOJE KOVAČ (Ljudski.ba)

-Nakon mitinga tzv. opozicije i mitinga vlasti u Republici Srpskoj, ima li kakve razlike, upitao je nedavno potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović, te odmah na pitanje dao i adekvatan odgovor:

-Naravno da ima, jedni su na vlasti, a drugi nisu i ništa osim toga!

Mijatović je ostvario izvrstan rezultat na izborima za člana Predsjedništva iz BiH, a najviše glasova od svih protukandidata osvojio je dijaspori, gdje je bio i apsolutni pobjednik.

No, ništa tu nije slučajno. Naime, Mijatović je s malom grupom istomišljenika iz Banje Luke godinu dana o svom trošku putovao po Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Austriji, obilazio bh. iseljenike u svim većim gradovima u kojima su, trbuhom za kruhom, spašavajući živu glavu, građani Bosne i Hercegovine pronašli drugu domovinu.

Upravo zbog toga je Mijatović neobičan političar u bosanskohercegovačkoj političkoj zbilji.

Njegova na trenutke donkihotovska borba isprva je izazivala podsmjeh kod političkih oponenata. Jedni su ga zvali „Dodikovim igračem“, drugi izmišljali afere, a treći tapšali po ramenu a iza leđa mu pravili smicalice.

Dok su njegovi politički oponenti snimali spotove sa isukanim sabljama, srbovali i najavljivali otcjepljenja, on je samouvjereno najavljivao preokret.

Na kraju im ni sablje nisu mogle pomoći…

Početak „preokreta“ upravo se događa.

Naime, Pokret za Državu čiji je idejni tvorac upravo potpredsjednik SDP-a BiH imat će pet zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a jednog zastupnika i u državnom parlamentu.

Imali bi još i bolji rezultat da nije bilo opstrukcija političara opterećenih vlastitim sujetama.

No, uspjeh je još i veći znamo li kako će u skupštinske klupe u Banjoj Luci po prvi puta nakon 12 godina sjesti dva zastupnika SDP-a BiH.

Od Saše Grbića i Andree Gajić očekuje se borba za Bosnu i Hercegovinu kakva je u interesu svih normalnih građana ove zemlje, borba za malog čovjeka i njegova prava, a protiv dodatne sagregacije manjine koja ide na ruku pojedincima.

-Bosna i Hercegovina se brani i gradi na svakom pedlju zemlje i to s ljudima koji je istinski vole. Nije, niti će ikada biti ekskluzivitet samo Bošnjaka, samo Srba, ili samo Hrvata, poručuje Mijatović najavljujući proslavu Dana državnosti BiH u Banjoj Luci kakva još nije viđena.

No, sve do sada postignuto neće značiti ništa ukoliko se priča o Pokretu za Državu ne nastavi i na lokalnim izborima za dvije godine. A, ako se po jutru dan poznaje, tada će se vidjeti i stvarna snaga pokreta koji budi nadu građanima koji žele normalan život dostojan čovjeka.

Povezani članci