Politika

SDA SE VRAĆA U IGRU: HDZ promijenio plan, SDP na mukama

Kantonalni odbor HDZ BiH uputio je poziv SDA i SDP -u na sastanak u petak u Skupštini HNK. Tema razgovora, kako je naznačeno u pozivu je “dogovor oko imenovanje vlade. Najavljene su izjave za medije po okončanju sastanka u 15 sati.

Poziv  HDZ-a BiH kantonalnim  odborima SDA i SDP sugerira zaokret u pristupu najjače stranke u HNK formiranju vladajuće većine u ovojm kantonu. HDZ BiH je, naime, do sada pokušao dogovoriti većinu sa strankama “Trojke”, SDP-om, koji ima tri zastupnika i NiP-om koji ima jednog. No i uz podršku “Devedesetke” koja u Skupštini HNK ima tri zastupnika to je bilo nedovoljno za osiguranje dvotrećinske podrške u Skupštini HNK, po Ustavu potrebne za izbor kantonalne vlade.

Kako pokušaji SDP-a da privoli HRS-a da se pridruže ovom bloku nisu uspjeli, u HDZ BiH su očito odustali od formiranja vlasti s “Trojkom” koja ima samo četiri zastupnika u Skupštini HNK. 

HDZ BiH u Skupštini ima 11 zastupnika, a SDA 9. Iako bi ove dvije stranke mogle same formirati vlast, čini se kako je HDZ odlučio da iz vladajuću koalicije ne isključi stranku s kojom ima partnerski odnos na federalnoj i državnoj razini- SDP BiH. Hoće li se taj plan ostvariti ostaje vidjeti. Zanimljivo je da na sastanak nisu pozvane druge dvije hrvatske stranke- HDZ 1990 i HRS.

Povezani članci