Politika

SDA I HDZ OPET U ZAGRLJAJU: Sporno samo ko će Srbina izabrati za ministra

Za formiranje vlasti u F BiH od velikog značaja će imati raspored snaga u Domu naroda F BiH koji se popunjava iz kantonalnih skupština. Prije izbora puno je polemike bilo oko mogućnosti da probosanske stranke osiiguraju delegiranje što većeg broja Hrvata kako bi se zaustavile blokade HDZ-a. Intervencijom Visokog predstavnika to je otežano, a ovih dana se kritikuje politika probosanskih stranaka u mješovitim kantonima.

Hrvatske stranke su u SBK osvojile 11 mandata. Devet je pripalo HDZ-u 2 koaliciji HDZ 1990 i HSP.  SDA u ovom kantonu ima 11 mandata, treći je SDP sa četiri,a u Skupštinu su još ušli DF i NIP sa po dva zastupnika.

- Srednjobosanski kanton je još jedan primjer gdje je "probosanska" politika na ovim izborima pokazala i dokazala svu svoju nacionalnu dezorijentisanost, pogubljenost i posvađanost i da će rado pucati u svoja koljena u korist jačanja velikohrvatske i velikosrpske političke pozicije kad god treba,gdje god treba bilo jutro ili veče, nebitno. "Probosanska" politika je u SBK od 73.379 glasova uspjela prosuti čak 9.298 glasova, što je oko 13% svih "probosanskih" glasova koji su otišli u havu. To pretočeno u broj mandata je 2 do 3 mandata, navodi se u jednoj od analiza.

U isto vrijeme stranke kojima je glavni grad Zagreb su prosule svega 852 glasa i prošle su dvije njihove frakcije u parlament.

Vlast u SBK tradicionalno su činili SDA i HDZ. I ovog puta imaju više nego dovoljno ruku da buzde tako. Pregovore su već započeli.

Kako je izjavio predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić, situacija na području KSB je jasna.

- Imamo poziciju da su SDA i HDZ dosad uvijek bili u Vladi. Sad HDZ i SDA imaju 20 ruku i mogu sami nešto napraviti. Hoćemo li biti sami ne ovisi samo od nas, nego i o državnoj i entitetskoj razini. Mi imamo kapacitet, hoćemo li ga sami ostvariti ili s nekim drugim ovisi i o središnjicama stranaka - rekao je Mekić.

On je najavio da će SDA tražiti i određene promjene ministarskih mandata u Vladi KSB, a to se prije svega odnosi na ministra iz reda srpskog naroda.

- Premijer je čovjek iz SDA i bit će, jer SDA ima 11 mandata. Prirodno je da pozicija premijera pripadne najjačoj stranci. Ustav KSB kaže da Vladu čine po četiri ministra Hrvata i Bošnjaka i jedan iz reda ostalih. Bošnjaci će biti ministri iz SDA, hrvatska ministarska mjesta predložit će HDZ, a kad je u pitanju ministar iz reda srpskog naroda, dosad je to bilo da ga predlaže HDZ, a SDA daje suglasnost. Ovaj put, pošto SDA ima 11 mandata, realno je da bude obrnuto, da mi predlažemo, a HDZ daje suglasnost - poručio je Mekić.

Dodao je kako bi najbolje rješenje bilo da to bude zajednički kandidat

 

Ruku ima dovoljno i da HDZ ne bude dio vlasti, ali za tu kombinatoriku je potrebno sačekati dogovore u vrhu Vlast može i bez SDA, ali bi u tom slučaju građanske stranke HDZ-u isporučile moć.Pregovori oko formiranja vlasti će biti interesantni.

Povezani članci