Politika

SAMA PROTIV HDZ-a: Banožić "prodata", Čović bliže kontroli države s Dodikom

Jedina prava opozicija HDZ-u u Zapadno-hercegovačkom kantonu je žena. Zove se Antonija Banožić i potpredsjednica je HDZ.a 1990. Bila bi delegat u Domu naroda F BiH da stranačke kolege i ostatak opozzicije nisu potkupljivi. Ona je dobila samo svoj glas, a HDZ četiri delegata iako je mogao ostati samo na dva. Poražena jeste, ali nije ponižena i nastaviće ponosno da se kao i do sada bori protiv jednoumlja koje i pored 100 miliona u kantonalnom budžetu građanima ne donosi bolje.

Razgovarao: ERNAD METAJ   (Ljudski.ba)

Zašto su vas kolege iz stranke izdale pri izboru delegata u Dom naroda FBiH?

Kolege iz stranke koji nisu ispoštovali naputak Središnjice HDZ 1990 i dali podršku listi HDZ 1990 izdali su u prvom redu narod koji ih je birao. Lobisti stranke HDZ BiH bili su jako uspješni i od devet zastupnika oporbe izlobirali su ih sedam. HDZ 1990 za razliku od ostalih oporbenih stranaka ponudio je listu za Federalni Dom naroda ali nažalost nismo bili jedinstveni do kraja. 

Da li ste vi kao osoba bili problem pa je HDZ krenuo u akciju jer ste pokazali do sada da ste istinski opozicionar?

Ne mislim da je to razlog, bilo tko drugi da je bio kandidat i iz bilo koje druge oporbene stranke HDZ BiH bi postupio jednako. Njihovo ponašanje proizišlo je iz želje za 16 ruku u Federalnom Domu naroda. To im je prijeko potrebno za dominaciju na razini Federacije, ali i još bitnije za krucijalnu moć u Domu naroda Parlamenta BiH u vidu četvrtog izaslanika što bi uz isto toliko mandata Dodikovog SNSD-a bio taj apsolutni kontrolni paket koji bi omogućio koaliciju Čović-Dodik da s većinom od osam izaslanika imaju neukrotivu nadmoć na razini države i kontrolu svih procesa. 



Opozicija je mogla do dva zastupnika zašto postoje te stranke ako se neće boriti da budu snažnije? 

Mislim da je glasovanje za izaslanike za Federalni Dom naroda pokazatelj koliko je oporba u Županiji Zapadnohercegovačkoj samo privid. Pet oporbenih stranaka (HRS, HSP BiH, HSP AS, HSP HB i HDZ 1990) i devet delegata imali smo mogućnost da imamo siguran mandat u Domu naroda a za drugi da smo u šeširu sa HDZ-om. No realnost je bila da smo imali samo listu HDZ 1990 za F Dom naroda iz oporbenih stranka i da od devet oporbenih zastupnika imamo samo dva glasa koja nisu podržala liste HDZ BiH. Te da pojedinci pod krinkom oporbe, iskorištavajući povjerenje naroda usko surađuju sa vladajućim HDZ-om u zamjenu za ostvarivanje osobnih benefita. Ja sam oduprijela jednoumlju u Skupštini ŽZH nažalost nisu i ostali oporbeni zastupnici. 

Šta nakon ovog u HDZ 1990, puno je neposluha u stranci?
 Predsjednik Cvitanović je jasno artikulirao prema javnosti kako je nepoštivanje odluke Središnjice stranke o neupitnoj podršci naše liste kršenje Statuta stranke te da će po žurnom postupku tijela stranke odlučiti o njihovoj budućnosti u HDZ 1990. 

U vašem kantonu nema bošnjačkih i srpskih predstavnik. Prvi se krive u FBiH da jačaju HDZ i guše razvoj opozicije kod Hrvata što se u vašem kantonu demantuje? 

Ne slažem da se demantira nego upravo i ovi Opći izbori iza nas potvrđuju koliko su nužne izmjene Izbornog zakona i na kraju koliko kozmetičke promjene kao što su Schmidtove izmjene nametnute nedugo nakon zatvaranja birališta nisu podignule razinu demokratičnosti u BiH. Rezultat koji je ostvario HDZ BiH u ŽZH je reflekcija trenutnog stanja u Državi gdje zbog majorizacije Hrvata i bojazni da nam predstavnika bira drugi narod najviše glasova se grupira oko najjačeg hrvatskog kandidata tj stranke. 

Kako vidite stanje u ZHK?

Županija Zapadnohercegovačka je jedna od najrazvijenijih Županija u Federaciji ali postoji mnogo anomalija kojima se trebamo pozabaviti kao što su masovne neuplate doprinosa iz plaća korisnika proračuna ŽZH, a rezultat toga su brojni sudski procesi i dugovi u iznosu preko 7 milijuna KM. Turistička zajednica ŽZH i JU Ljekarne ŽZH su svjesno uništene, te su javnosti poznate i malverzacije oko Agencije za privatizaciju ŽZH. Zatim performans oko „ozakonjenja“ otpisa duga Vlade prema Zavodu za zdravstveno osiguranje ŽZH u iznosu od gotovo 8 milijuna KM. Sindikati prosvjete i policije godinama putem suda traže svoja prava. Kad tomu dodamo stranačko zapošljavanje, upitne javne nabavke, netransparentnost u poslovanju, onda nije ni čudo da ovu županiju napušta sve veći broj žitelja. Zbog zatvorenosti i isključivosti aktualne političke vlasti pozitivne promjene se ne događaju dinamikom kakvom bi mi to htjeli, ali smo ipak učinili značajne pomake i tako ćemo nastaviti i dalje!

Povezani članci