Politika

RAZBIJEN PLAN ČOVIĆA I DODIKA: Krajišnici pročitali NES, poznato lice trebalo zamjeniti Isaka

Krajišnici su u Parlamentu F BiH zaustavili NES-ov pokušaj da se uvuče u vlast pa čak i po cijenu da im se vrata otvaraju kako bi ispunili želje HDZ-a i SNSD-a . Učinili su to SDA .-ovi zastupnici od kojih je za sada samo javno progovorio Hamdija Abdić Tigar.

 Iako nije ulazio u detalje Abdić je istakao kako su pojeftinili NES –ove ruke u pokušaju da se domognu vlasti. Prema informacijama koje ima Ljudski.ba stvar je bila puno  ozbiljnija, a ceh je skupo mogao platiti HDZ 1990. Nezadovoljni jer im nije predviđen milion KM koje su tražili u budžetu bili su skoro spremni uskratiti svoju podršku što bi se uklopilo u planove NES-a, ali i Dragana Čovića koji bi izbacivanjem HDZ-a 1990 ponovo bio „jedini“ u Hrvata. 

Podrškom budžetu HDZ 1990 je odbio prvi napad jer nema formalnog razloga da bi se razmatralo njihovo izbacivanje iz koalicije. Da moraju biti oprezni svjesni su i u taboru ministra unutrašnjih poslova F BiH Rame Isaka  koji je svojim izjavama naljutio Milorada Dodika. 

"Pa oni su već dali ponudu Trojci da se izbaci Ramo Isak iz vlasti. Njima je cilj da uđu u većinu da bi kasnije sa tih pozicija ušli u neke kantone u većinu, prije svega u Krajini. Tu informaciju imam iz više izvora da su dali tu ponudu da se Ramo Isak izbaci iz vlasti. I to je moj motiv bio, da se smanji utjecaj te njihove ucjene", rekao je Tigar.

Iz dobro obaviještenih izvora bliskih HDZ-u Ljudski ba saznaje da bi Čović iz zahvalnosti Dodiku zbog podrške oko Izbornog zakona  rado smijenio Isaka. U javnost je čak procurilo i ime njegovog potencijalnog zamjenika. Bio bi to bivši premijer USK Mustafa Ružnić iz NES-a.

Računica ove stranke je jasna. Ulaskom u većinu na federalnom nivou „spašavaju živu glavu“ jer računaju da bi Trojku mogli uvjeriti i za promjenu vlasti u USK. To je njihova baza, to je njihova snaga, a alarm se upalio jer su nakon gubitka vlasti počeli da im se osipaju kadrovi. Uz to bila bi to slatka osveta i SDA za Mostar.

Budžet je usvojen, Trojka lakše diše, a NES-u, Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku ostaje da čekaju novu šansu kako bi dodatno osnažili svoj uticaj ba bošnjačke predstavnike u vlasti.

Ostaje nejasno kakve su namjere imali u S BiH gdje se nisu svi slagali da treba podržati budžet. Njima je baza KS, pa su se možda ponadali da bi se tamo mogli vratiti u vlast.

Povezani članci