Politika

SKIDANJE SDA S APARATA: Čovićev preokret za Nikšićevu brigu i neke nove Trojke

Došao je i taj dan. HDZ se vraća u krilo SDA. Predsjednik HDZ-a Dragan Čović je najavio početak pregovora.

Govoreći o Hrvatskom narodnom saboru čije zasjedanje je najavljeno za subotu, kazao je kako će naglasak biti na zajedništvu hrvatskog naroda, te na onom što je ostalo kao ključni zadatak, a to su izmjene Izbornog zakona “kako bi Hrvati napokon u potpunosti mogli birati svoje predstavnike u domove naroda i Predsjedništvo BiH”.

Inače, lider HDZ-a BiH otkrio je za BHRT kako ta stranka uskoro započinje pregovore sa SDA oko formiranja vlasti na federalnoj razini.

Sve je krenulo iz nezadovoljstva u SDP-u sa odnosom koalicionih partnera s ovom strankom. Odjednom SDA je postala prihvatljiva svima, pa i Nerminu Nikšiću kojem se ozbiljnu ljulja ambicija da bude federalni premijer. 

Tuzlanski SDP je najavio da kreće u pregovore oko formiranja vlasti, partner bi trebala biti SDA i DF. Ipak nije sve tako jednostavno. Partneri iz TK poručuju, prvo USK i Sarajevo. A tamo bi SDP ipak drugačije miješao karte.

U USK lokalnim lkiderima SDP-a NES nije mrzak kao onima u centrali, predsjednik sarajevskog SDP-a Adnan Šteta se ne odriče Trojke i poručuje da već sutra mogu formirati vladu.

Ako Visoki predstavnik u BIH i strani ambasadori kojima bi predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rado nosio potpise većine u Parlamentu F BiH ne budu gurali bonbske ovlasti čini se da se jedini ozbiljan dogovor može tražiti u novoj Trojci, a to je SDP, HDZ i SDA.

Da će sve moći bez SDA jedino još vjeruje predsjednik NIP-a Elmedin Konaković. Ipak njegovim kadrovima iz USK SDA nije toliko mrska, a sve bi se moglo toliko zakomlikovati da se u Krajini zbog vlasti pomire SDA i NES.

Povezani članci