Politika

RADOST ZA BUDŽETLIJE: Vlada sprema 1.000 KM pomoći

U skladu sa Smjernicama rada Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i uopće politikom modernizovanja svih resora u cilju postizanja pristupačnije, efikasnije i djelotvornije javne uprave u svim kantonalnim organima, službeno je započeo složeni proces ukupne digitalizacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova HNK-a.

Na tom tragu je, na današnjoj, 28. redovnoj sjednici Vlade HNK-a, članovima Vlade održana prezentacija dosad učinjenog, kao i čitavog plana provođenja tog procesa. Osim o pitanjima olakšavanja procedura kroz koje korisnici usluga MUP-a prolaze kroz regulisanje svojih potreba, posebno je riječi bilo o postavljanju osnova za bolju regulaciju sankcionisanja prekršitelja zakona, naročito prekršajne prirode, i regulaciju naplate kazni strancima koji borave u HNK-u.

– Tehnički napredak u MUP-u, digitalizacija i opće modernizovanje naše policije koja ovim prati standarde svojih kolega ne samo iz susjedstva nego i naprednijih članica Evropske unije, naš su konačni cilj. Zato smo danas dali punu podršku ministru MUP-a Mariju Mariću i njegovom timu za nastavak provođenja ovog projekta, a prvi efekti našim sugrađanima biće vidljivi uskoro, kako u pojednostavljivanju administrativnih procedura, tako i izmjenama na novoj interaktivnoj stranici MUP-a koja postaje funkcionalan alat svima koji imaju potrebu komunicirati sa ovim resorom. Na primjer, svoje predmete moći će da prate putem e-servisa. Važno je akcentirati i plan uvođenja tzv. redomata kojima ćemo značajno rasteretiti gužve i smanjiti čekanja na šalterima u zgradi MUP-a, a zatim i u ostalim organima kantonalne uprave, čime zapravo ostvarujemo ono što smo obećali na dan preuzimanja ove dužnosti – rekla je ovom prilikom premijerka Marija Buhač.

Vlada je prihvatila Informaciju o provođenju Javnog poziva za prijem pripravnika u kantonalne organe uprave, upravne organizacije i druge službe, organe i institucije HNK-a. Riječ je o završetku konkursne procedure vezane za Program zapošljavanja pripravnika koji će Vlada provesti u saradnji sa Službom za zapošljavanje HNK-a i Federalnim zavodom za zapošljavanje putem federalnog Programa sufinansiranja zapošljavanja 2024. – Programska mjera zapošljavanja pripravnika. Odlukom je odobren prijem 133 pripravnika i utvrđena Lista kandidata predviđenih za zaključivanje ugovora o radu na 12 mjeseci. Lista odabranih kandidata biće objavljena na službenoj web stranici Vlade. Pravnim subjektima koji su se prijavili na Javni poziv i iskazali interes za saradnju, Vlada će da ponudi zaključivanje akta u cilju osposobljavanja pripravnika u struci upravo kod tih subjekata.

U skladu sa Uredbom Vlade FBiH o isplati pomoći od strane poslodavaca, a obzirom na finansijske mogućnosti, Vlada je danas usvojila Zaključak kojim je zadužila Ministarstvo finansija HNK-a da pripremi potrebne izmjene i dopune Budžeta sa kojima će Vlada ići pred Skupštinu HNK-a, u cilju isplate najavljenih 1000,00 KM jednokratne novčane pomoći, uslijed inflatornog rasta cijena, svim budžetskim  korisnicima u HNK-u i asistentima u nastavi, do isteka tekuće godine.

Na prijedlog Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša, Vlada je danas donijela i Odluku o izboru korisnika finansijske podrške iz sredstava ”Transfer drugim nivoima vlasti (manifestacije iz turizma) u iznosu od 100.000,00 KM, potom Odluku o izboru korisnika finansijske podrške iz sredstava ”Transfer drugim nivoima vlasti” u iznosu od 550.000,00 KM, te Odluku o izboru korisnika finansijske podrške iz sredstava ”Transfer neprofitnim organizacijama” u iznosu od 150.000,00 KM.

Usvojena je i Informacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o prijavi na ”Interreg Euro MED” projekat ”Inovativna dvostruka održiva rješenja za nedostatak vode u ruralnim područjima i optimalizaciju upotrebe”. Ministarstvu je data saglasnost za prijavu te, ako bude odobrena, i za provođenje projektnih aktivnosti. Cilj je rješavanje problema nestašice vode u ruralnim područjima kroz dvosmjerni pristup kojim se upravlja u okviru inovativnog sistema podrške odlučivanju. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 4.000.000,00 eura, a vrijeme trajanja 45 mjeseci.

Povezani članci