Politika

POLITIČKI POTRES U SARAJEVU: Bašić odlazi s funkcije, stiže političar iz SDA blizak SDP-u

Aktuelni dogradonačelnik Sarajeva, Haris Bašić (NIP) bi uskoro mogao napustiti tu poziciju kako bi preuzeo neku od funkcija u diplomatsko-konzularnoj mreži Bosne i Hercegovine.

Haris Bašić je bivši ambasador BiH u Kraljevini Danskoj kao i šef kabineta tadašnjeg člana Predsjedsništva BiH Bakira Izetbegovića, te je i u predizbornoj kampanji iskazivao jasne ambicije za povratak u diplomatiju

Tome svakako pridonosi činjenica da je bio izbornog tima člana Predsjedništva Denisa Bećirovića te kako bi njegov stranački šef, Elmedin Konaković trebao postati ministar vanjskih poslova BiH.

Kako saznaje Ljudski.ba najozbiljniji kandidat za poziciju dogradonačelnika Sarajeva je Vedad Deljković, aktuelni šef kluba vijećnika SDA koji bi morao napustiti tu stranku ukoliko želi biti izabran.

Već dugo se u Gradskoj upravi govori o tome da upravo Deljković osigurava da odluke na Gradskom vijeću prolaze jednoglasno pa čak i budžeti Grada Sarajeva.

viber_image_2023-01-09_12-23-49-731.jpg

Sigurno je da je bliskost predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića i Vedada Deljkovića, koja traje još iz vremena dok su obojica bili u SDA, ključni faktor da Deljković može dobiti ovu poziciju, saznaje Ljudski.ba

Također u javnosti je poznato da Deljković ima bliske odnose s gradonačelnicon Sarajeva Benjaminom Karić, kao i dobar odnos s SDP-ovim zastupnikom Irfanom Čengićem.

U prilog ovakvom raspletu ide i činjenica da je Deljković u SDA Stari Grad zbog Abdulaha Skake u potpunosti marginaliziran i isključen iz svih organa, a njegov bi odlazak bio snažan udarac za ovu organizaciju jer je jasno da sa sobom povlači još nekolilo Općinskih vijećnika.

Povezani članci