Politika

OVO SE NI U RATU NIJE DESILO: DF zagrmio na sramnu odluku sarajevske vlasti

Ukidanje programa u Mjedenici je svirepi napad Vlade KS na najranjivije, poručuju iz Demokratske frone.

-Odluka Ministrastva odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, koju je donijela ministrica Hota-Muminović, da ukidaju dva od pet programa u sklopu Zavoda Mjedenica, je okrutni napad na djecu i osobe sa poteškoćama, i zahtijevamo hitnu promjenu ove odluke.

 Ukidanje Internata za smještaj učenika, kao i dnevne Radionice za osobe sa poteškoćama, će ostaviti najranjivije među nama bez redovnog obrazovanja i aktivnosti koje kao društvo nismo prestali nuditi ni u toku opsade Sarajeva. Obrazloženje kako se to čini jer navedeni programi nisu u skladu sa Pedagoškim normativima, iako postoje svi zakonski preduvjeti za njihovo postojanje, je van svakog razuma.

 Činjenica da ovo nije prvi ovakav slučaj za vrijeme ove Vlade Kantona Sarajevo, i da smo prošle godine imali situaciju u kojoj samohrana majka dvoje djece sa poteškoćama nije mogla upisati djecu u vrtić, jasno pokazuje da ovo nije greška, već model nebrige za osobe sa poteškoćama koji provodi Vlada Kantona Sarajevo, i posebno ministrica Hota-Muminović.

Ukoliko dalje funkcioniranje Internata i Radionice u Zavodu Mjedenica zahtijeva izmjenu Pedagoških standarda, promijenite ih. Ako zahtijeva izmjenu zakona, iako znamo da ne zahtijeva, sazovite Skupštinu da hitno razmatra izmjene zakona. Nikakvi standardi i zakoni ne smiju biti ispred brige za one kojima je najviše potrebna podrška društva, zaključuju iz sarajevskog DF-a.

Povezani članci