Politika

OGORČENI ISTUPOM BEĆIROVIĆA: Reagirala Ambasada Ruske Federacije

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini saopćila je danas da su obratili pažnju na ocjene iznesene od strane člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, u vezi odluke Vlade Republike Srpske o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

- Denis Bećirović naziva ovu odluku tragikomičnom. Onda kako on karakterizuje svoju vlastitu odluku o prekidu kontakata sa ambasadorom Rusije u Bosni i Hercegovini? Zar stvarno misli da je principijelna – navodi se u izjavi Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Dodaje se kako smatraju „gnusnima izraze uz pomoć kojih član Predsjedništva BiH opisuje legalno izabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika“.

- Čitajući „djelo“ Denisa Bećirovića, ne može se izbjeći postavljanja zakonitog pitanja: a čiji jeste vazal sam Denis Bećirović, kada on priča o „proatlantskoj temi“, o kojoj nema saglasnosti ni u Predsjedništvu BiH niti po čitavoj Bosni i Hercegovini. Izaziva bukvalno zaprepašćenje kada političar iz BiH poziva strane države da uvedu sankcije protiv svojeg – neka političkog oponenta – ali ipak protiv državljanina Bosne i Hercegovine. Zar je to suverena akcija? Više liči na sitno potkazivanje i dodvoravanje svojim zapadnim mentorima. I apsolutno se nikako ne kose sa zdravim razumom riječi Denisa Bećirovića o sumnjivosti „postojanja nižih administrativno-teritorijalnih jedinica, stvorenih 21. novembra 1995. godine“. Ovo nije nešto drugo nego direktna prijetnja Dejtonskom mirovnom sporazumu – navode iz ruske ambasade.

Dodaju kako očekuju od garanata Mirovnog sporazuma odlučnu i nedvosmislenu osudu ovakve "antidejtonske izjave".

Povezani članci