Politika

NOVA STRANKA, BEZ STARIH POLITIČARA: Gubili posao, čast i poštenje nikad

Među vama koji ćete čitati ovaj tekst sigurno ima onih koji će se sjetiti Reformista i Ante Markovića.Mogla je to biti lijepa priča, ali došla je na zalasku jedne epohe od 45 godina koju je izgleda nužno morala zamijeniti druga već planirana era nacionalizma, ratova i podijela i koja evo traje tri desetljeća. U ReSTART-u smo ubijeđeni da je sada konačno zrelo vrijeme za novu fazu.

Piše: SUAD ĐOZIĆ (ReSTART BIH ZA LJUDSKI.BA)

Zajedno sa svim građanima ove zemlje želimo promijeniti bh stvarnost. Trenutni domaći i strani politički akteri će se tome prilagoditi jer mi ćemo vući bijele figure. Stranci mogu pomoći ako žele, ali mi se nećemo na njih oslanjati kao dosadašnja vlast. Naš oslonac su isključivo građani ove zemlje i njihova podrška.

Ali vratimo se na vrijeme s početka teksta. Obzirom da je moj rahmetli otac Fahrudin bio direktor velikih preduzeća, po prirodi stvari je morao biti član Saveza komunista, a kada se dotadašnji sistem počeo raspadati, on se nije vodio poznatom rečenicom ‘Kud svi tu i mali Mujo’, nego je s prijateljima Markovićem, Bešlagićem i drugima učestvovao u formiranju stranke Reformista, koja zbog okolnosti nije potrajala dugo.

Zašto ovo spominjem i kakve veze to ima sa ReSTART-om? Pošto sam se oduvijek zanimao za politiku i često sa rahmetli ocem pričao na tu temu, sjećam se da mije on, koji je politiku doživio iznutra, znao reći: ‘Sine, ti možeš u svemu što zamisliš uspjeti, ali okani se politike, tamo najčešće idu loši ljudi. Uglavnom su to oni koji trguju sa principima, državom i općim dobrom isto kao da je paradajz’.

Sjećam se da je još govorio: ‘Ako uspiješ na ovim prostorima sa svojim znanjem, radom i trudom izboriti neku funkciju, htio ili ne, morat ćeš tražiti najskuplji auto, jer ako ne, smatrat će da nisi dovoljno dobar i uspješan. Narod verbalno podržava poštene, predane,iskrene, ali glasa za ‘uspješne’ bez obzira što su sve platili njihovim parama’.

Kasnije dok sam sa strane posmatrao one što nas vode, često mi je ta priča prolazila kroz glavu i takoprođe tri decenije. Uvijek sam se nadao da će oni što dolaze ipak biti drugačiji. Međutim, to se nije dogodilo. Vjerovatno, i zato što su se stalno ‘vrtili’ isti ljudi, a samo su se mijenjala imena stranki.

Političari-trgovci koji su zauzeli mjesta najodgovornijih, zbog ličnih ili stranačkih interesa, prodali su skoro sve što vrijedi u državi. Dok se skandinavski predsjednici, premijeri i ministri voze na posao biciklom ili gradskim prevozom, naši se bahate u najskupocjenijim automobilima, koje mijenjaju svako malo sa novim. Čak je jedan od njih zahtijevao da mu vozač dođe sa autom u Norvešku.

U isto vrijeme, pola stanovništva BiH se već iselilo i to valjda dovoljno govori o tome šta smo dobili za uzvrat. Nakon što smo u aprilu ’21, Edis i ja konstatovali da je uzalud više čekati i nadati se čudu, krenuli smo sa ‘pokretom otpora’ daljoj razgradnji države od strane etno-korupcione elite. Prvi transparent iz tog vremena je govorio o visini njihovih primanja. Pokret ReSTART-a se širio sa istomišljenicima koji su dolazili na proteste.

U pravilu su to bili borci za pravdu, kao što su recimo Sanjin i Emir koji su izgubili poslove u važnim institucijama, samo zato što su prijavili korupciju na najvišem nivou. Malo po malo, sabrala se ekipa ljudi koja želi isto, a to je bolje i pravednije društvo, državu za sve njene građane. Iako smo često nailazili na medijski mrak,  jer je interesantnija priča o etničkim ‘netrpeljivostima’ koje fabrikuju spin doktori, od samih građana smo imali podršku. Zanimljivo, dijaspora, ali i strani mediji kao da su bili više upućeni u sve ono što radimo i hrabrili su nas da istrajemo.

Stranci koji odlučuju o ovoj državi, naše stavove su počeli da uvažavaju kao glas naroda, što u suštini i jeste. Iz njihovih saopštenja koja su dolazila nakon naših mailova ili protesta, često se mogao prepoznati njihov odgovor, uglavnom pozitivniji stav po građane i državu, nego je bio do tada.

Pred samu Novu Godinu (29.12.) iako sam imao upalu pluća, organizovali smo 29-ti protest u vezi presedana koji je Premijer FBiH Nikšić napravio sa državnim šumskim zemljištem. Niko, baš niko, a pozvali smo sve stranke i neke NVO, nije želio podržati naše protivljenje. Kasnije se pokazalo da je protest bio i više nego opravdan jer već za sedam dana, slično kao Nikšić sa šumom kod Vareša, to je učinio i Dodik na Jahorini (pred kamerama smo najavli da će se to desiti). Razlika je što je Dodik otišao korak dalje, on nije dao pod koncesiju, nego stavio u prodaju 56 dunuma za 41 milion KM. To su ti ‘političari-trgovci’.

I što je najsmješnije, opozicija u svemu tome nije vidjela nikakav problem. Svi gledaju isključivo vlastite ili stranačke interese. Isti dan sam imao intervju na Radio BH Dijaspora i pitao sam Naidinu publiku, koja se nalazi širom svijeta, šta misle da nam je rješenje. Prva opcija, nastavak neformalnog građanskog aktivizma (koji polako dolazi do zamora), druga opcija, registracija nevladine organizacije/udruženja ili treća opcija, registracija političke stranke da građani nakon izbora imaju svoje stvarne predstavnike u skupštinama.

Većina komentara je bila u smjeru organizovanje i registracije nove političke opcije u kojoj neće biti mjesta za dosadašnje stranačke ljude koji su obavljali funkcije u institucijama. Ekipa mora ostati kao i do sad čista. Oni koji su žrtvovali decenije naših života, a za uzvrat nam nisu donijeli boljitak (zbog njih se i dalje vrtimo u istom začaranom etno-korupcijskom krugu), ne zaslužuju novu šansu u našim redovima.

Evo, nakon 34 godine, Čović nam zagovara čak i nove podjele po etno principu. Što je najgore na obje strane ima partnere za to. Zar nije više svima dosta feudalnog doba? Kao što je jednopartijski, tako i ovaj Dejtonski, tro-torovski sistem je stigao do kraja. Barem što se Aneksa 4 tiče.  Ako ga ne promijenimo svi će se iseliti iz BiH.

Pokret ReSTART BiH će nakon registracije stranke nastaviti da radi isto što je i dosad, s tim da ćemo biti u prilici da se služimo njihovim alatima, a to su ruke u skupštinama.

Ono što nikada nećemo, to je da pristanemo na trgovinu sa državnim interesima, a jedino jaka država može da bude garant interesima građana. Kada budemo u prilici da odlučujemo o ulasku u koalicije, to će biti isključivo sa onima kojima su isti interesi na prvom mjestu – građani i država!

Pozivamo sve one koji imaju iste interese kao primarne, da nam se priključe. Pozivamo i dijasporu da nam kao i do sada bude vjetar u leđa, jer bez njih nemamo velikih šansi za uspjeh protiv ovako moćne etno-korupcijske hobotnice.

Pozivamo mlade da budu temelj buduće stranke i učestvuju u izgradnji pozitivne političke klime, koja će im obezbijediti o(p)stanak u najljepšoj državi na svijetu. I za kraj ovog teksta, tri primarna fokusa buduće političke stranke ReSTART BiH će biti:

1. Afirmacija Bosanstva kao nacionalne - državne kategorije identiteta.

2.Implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, tj. restart postojećeg sistema kroz izmjenu Dejtonskog Aneksa IV u Ustavu BiH.

3.Zelena politika ili ekopolitika:

- očuvanje prirodnih resursa i razvijanje ekološki održivog društva,

- socijalna pravda, kao preduslov ostanka mladih u BiH.

Povezani članci