Politika

NEKOM SANKCIJE, NEKOM POHVALE: Oglasila se Američka ambasada u BiH

Dok najvišim dužnosnicima bh. entiteta Republika Srpska stižu nove američke sankcije i najavljuju se teški dani za vlast u tom entitetu koji svakim danom tone ekonomski sve dublje, s druge strane stižu pohvale Američke ambasade u BiH na račun vlasti u Federaciji BiH.

Federacija BiH  je postigla važan napredak donošenjem seta energetskih zakona koji potrošačima daju izbor, smanjuju troškove za preduzeća i pomažu entitetu da pređe na moderan, čist energetski sektor.

Uskoro će na snagu stupiti Zakon o energetici i reguliranju energetskih djelatnosti i Zakon o električnoj energiji, koji će građanima omogućiti da se udruže u energetske zajednice i uštede novac.

Sjedinjene Države su kroz svoju energetsku politiku direktno podržale ove zakone zajedno sa ministarstvom, elektroenergetskim kompanijama i regulatornom komisijom.

Radujemo se brzoj reakciji Parlamenta FBiH na finalizaciji i Zakona o obnovljivim izvorima energije i efikasnoj kogeneraciji, čime bi se kroz pojednostavljene procedure za izgradnju manjih elektrana omogućile pune pogodnosti za građane da postanu proizvođači električne energije („prosumeri“). koji koriste obnovljive izvore energije, poručuju iz Američke ambasade u BiH.

Povezani članci