Politika

MOSTAR POD LUPOM: Čović slavi, ali ga brine jedna stvar

Dok HDZ slavi i tvrdi da će gradonačelnik Mostara opert biti iz njihove stranke iz Koalicije Grade moj traže ponovno brojanje svih glasova.

U HDZ-u vjeruju da će hrvatske stranke od ukupno 36 imat će 19 gradskih vijećnika, odnosno komotnu većinu za izbor gradonačelnika, koji se u trećem krugu bira nadpolovičnom većinom, ukoliko u prva dva kruga ni jedan kandidat ne dobije dvotrećinsku podršku Gradskog vijeća.

Omjer snaga u Gradskom vijeću mogao bi izgledati ovako. HDZ BiH imat će 15 vijećnika, SDA 11, DF-ova koalicija 3, koliko bi trebala imat i Hrvatska republikanska stranka. Dva vijećnika imat će Trojka a jednog Devedesetka.

“Nakon što je CIK BiH donijela naredbu kontrole stvarnog stanja rezultata ručnog brojanja glasova i elektronskog brojanja glasova putem elektronskog skenera u Mostaru na izbornim mjestima označenim oznakama: 153A013, 153A014, 153A036, 154A007C, 155A026, 155A027, 156A005 i 151A006 i to zbog toga što je utvrđena razlika ručnog brojanja i brojanja utvrđenih optičkim skenerima, u rezultatima elektronskog i ručnog brojanja.Centralna izborna komisija BiH je ocijenila da postoje činjenice koje opravdavaju kontrolu utvrđivanja stvarnog stanja rezultata glasanja između ručnog i elektronskog glasanja, a u interesu zaštite integriteta izbornog procesa.

Koalicija Grade moj DF, NES, SBiH, PMP postavlja logično pitanje: ‘Šta je sa ostalim biračim mjestima?”– Nakon jasne naredbe CIK -a BiH, da se traži ponovo brojanje zbog utvrđenih razlika u broju glasova između elektronskog i ručnog brojanja na 8 mjesta u Mostaru, Koalicija Grade moj DF, NES, SBiH, PMP traži da se ponovi brojanje na svim biračkim mjestima u Mostaru, kako bi se konačno utvrdila stvarna biračka volja građana Mostara” – stoji u objavi Koalicije “Grade moj”

S druge strane predsjednik HDZ-a Dragan Čović iako vjeruje da će imati gradonačelnika ukazuje i na određene nejasnoće.

"U ovom trenutku jasno je da će HDZ BiH ili, korektnije rečeno, stranke koje se predstavljaju kao hrvatske imati svog gradonačelnika u Mostaru. To se zadnji put nije moglo reći, do zadnjeg smo se dana nadmudrivali. Sad je to sasvim jasno", poručio je Čović. 

Čović je upozorio i na nejasnoće u Izbornom zakonu koje se tiču raspodjele mandata.

 "Ne postoji ni jedna osoba koja danas može kazati kako će se preračunati mandati u Gradu Mostaru jer maksimalna kvota je 15 (maksimalan broj vijećnika jednog konstitutivnog naroda, op.a.), a hrvatske stranke imaju 20 mandata. Minimalna kvota je 4 i pitanje je tko će popuniti tu kvotu srpskog naroda s obzirom da stranka koja je išla kao srpska nije prošla. To su stvari koje nigdje nisu precizirane i one će se morati vrlo precizno ugraditi u Izborni zakon nakon ovih izbora", istaknuo je prvi čovjek HDZ-a BiH.

Povezani članci