Politika

BURA U NIP-u: Ademović ne vjeruje Čoviću kao Konaković

Elmedin Konaković, čelnik stranke Narod i Pravda, čiji je član Ademović, smatra da je blokada rada Doma naroda, odnosno nedolazak delegata iz Kluba Bošnjaka na sjednicu bila greška.

"On ima pravo na to. Američka ambasada je kazala da je to bila greška i da treba odblokirati. I ja kažem da treba odblokirati. Ja sam nudio rješenja, zakazao sam sjednicu na kojoj sam nudio izmjene Poslovnika da taj materijal ide na Ustavnopravnu komisiju i da Komisija ocijeni ako je u saglasnosti sa Ustavom, da ide dalje u proceduru. Ako nije u saglasnosti sa Ustavom, onda se izjašnjava Domu naroda i da teče procedura", navodi Ademović.

 Ademović je komentarisao Konakovićevu izjavu da delegati HDZ-a neće podržati sporni Prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH i da je sjednicu trebalo održati.

"Ustavni sud BiH je crvena linija i ja sam rekao da ću te crvene linije braniti životom. U praksi se pokazalo da drugi mehanizmi ne funkcionišu dobro. Kad se povuče vitalni nacionalni interes, to ne prođe i ne bude zadovoljavajuća odluka. U prošlosti nam se desilo da je prošao Zakon o prebivalištvu koji je građane Rs nesrpske nacionalnosti diskriminirao u pogledu prijave boravišta, tako da se nastavilo etničko čišćenje Rs. Nakon toga smo izgubili načelnika u Općini Srebrenica", kazao je Ademović.

On je naglasio da stav Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini smatra potpuno principijelnim i ne osjeća se prozvanim u saopštenju Američke ambasade.

Povezani članci