Politika

LJUDSKI (NI)JE PREVARITI: Trojku svađaju pozicije i električni automobil

Prevareni smo! Ovo je najkraći komentar načelnika općine Centar Srđana Mandića nakon što njegova kolegica iz Naše stranke nije dobila poziciju dopredsjedavajuće ove Općine iako je to bio koalicijski dogovor "Trojke" odnosno NS, Naroda i pravde i SDP BiH. Našu stranku je prema riječima Mandića prevario NIP, a sve je još svježe da se o tome nije razgovaralo.

Kandidatkinja Naše stranke za dopredsjedavajuću Općinskog vijeća Centar Sarajevo bila je Sara Arslanagić dok je imenovana Marijana Podrug-Arapović iz NiP. Za Mandića ovo je pokazatelj da unutar koalicijski odnosi na lokalnom nivou baš ne funkcionišu i da se o ovome treba porazgovarati.

To se kosi s tvrdnjama predsjednika NIP -a sa Konvencije stranaka koje udruženo podržavaju kandidaturu Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.

Ovo zaista jeste historijski trenutak za BiH, trenutak koji pokazuje da su okupljanja i jedinstva moguća, ali ne ona matematička, ne ona lična, interesna, stranačka, nego suštinska, bosanskohercegovačka okupljanja sa željom da našu domovinu BiH vratimo na pravi kolosijek 

Problemi i "Trojci" su usložnjeni i odnosom u općini Novo Sarajevo. Tamo mnogi kažu da se aktuleni načelnik Hasan Tanović NIPotistički ponaša.

Arslan Dučić, samostalni zastupnik u Općini Novo Sarajevo, obznanio je na šta Tanović troši novac građana. Tanović je iznajmio električni automobil za svoje potrebe! “Pored bruto plate veće od 5.000 KM, 30 i više dana godišnjeg odmora, reprezentacije od 20.000 KM i drugih privilegija o kojima narod može samo sanjati, gospoda se odlučila da ode korak dalje i iznajmi električni automobil za potrebe svog prijevoza. Cijena za četiri godine sitnica, kad narod plaća 90.000 KM”, pojašnjava Dučić. 

"Vi tim elektirčnim vozilom imate pokrivene sve registracije, osiguranje, zamjenu guma, dijelova. Šta god da se desi s tim vozilom, vi samo dobijete novo. I ako na nekih sto kilometara trošite oko 30 konvertibilnih maraka, govorimo o fosilnim gorivima, vi ovdje imate dvije KM", objašnjavao je za  BHRT Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo.

Tanovićeva odluka se nije dopada  ni lideru Naroda i pravde, Elmedinu Konakoviću, iako ga je njegova stranka podržala kao načelničkog kandidata.

"Nemam nikakav problem da to javno kritikujem. Informacije koje dobijam pokazuju da je to loš poslovni potez, iako on ima neku pozadinu da je vrijeme da se električni automobili kupuju, nabavljaju. Apsolutno podržavam, mogli su ga bar kupiti da ostane u vlasništvu same opštine", rekao je Konaković.

Odluka je da se auto vrati.

Hoće li se povratiti povjerenje koalicionih partnera tek treba vidjeti. Načelnik Mandić kaže: “Znam da nisam povukao niti jedan potez tajno ili javno koji bi naštetio koaliciju. Ovi koji su to, naše kolege iz lokalne organizcije Naroda i pravde trebaju sebi, svojim biračima i nama pogledati u oči i reći. To je još svježe nismo se vidjeli”, objasnio je Mandić.

Mandić kaže da iako je na skoro  polovini mandata da dobro radi pogotovo, kako je objasnio, u okolnostima prošlogodišnje situacije sa koronavirusom i sadašnje sa enormnim povećanjem cijena.

“Obzirom na situaciju koju smo zatekli koja je zaista katastrofalna puno toga što smo uradili i što radimo ne pokazujemo vani puno. Puno je tih stvari koji se dešavaju unutar zidina Opštine”, objasnio je Mandić.

 

Povezani članci