Politika

ARNAUTU POTONULE LAĐE: Forto ipak ministar, Hurtić "vadi" Našu stranku

Naša stranka je prelomila, Edin Forto je i zvanično kandidat za državnog ministra. To bi moglo značiti da se definitivno otvara put za ulazak Pokreta za državu u Vijeće ministara kako bi se bezbolno kompenzovala zbrka uzrokovana time jer zbog Fortinog izjašnjavanja kao Ostali ministar za Ljudska prava i izbjeglice treba biti Bošnjak o čemu je Ljudski.ba već pisao.

Piše: ERNAD METAJ                      (lJUDSKI.BA)

Da će Naša stranka donijeti ovakvu odluku dobrim poznavaocima političkih prilika nagovijestio je njen član i federalni zastupnik Damir Arnaut kojem su srušene ambicije da bi on mogao dobiti željenu fotelju u Vijeću ministara BiH.

Naime, Arnaut je nastavio sa svojim tvrdnjama da će Sevlid Hurtić biti alternativa za imenovanje Denisa Šulića kao Dodikovog Bošnjaka. Za Arnauta to je "elegantno" rješenje kojim Dodik navodno ne gubi ništa, odnosno da će sa HDZ-om i SNSD-om imati kontrolu Vijeća ministara jer je za prolaznost odluka potrebna saglasnost najmanje jednog ministra iz svakog naroda.

Hurtić je već ranije odgovorio Arnaut o čemu smo također pisali OVDJE.

U komentarima svojih pratilaca Arnaut nije dobio puno podrške jer je pročitan kao i njegov stranački šef koji je za sebe lično išao u Banja Luku moliti Dodika i time dodatno zakomplikovao položaj Osmorke koju optužuju za izdaju Bošnjaka. U jednom od komentara bilo je ispravno pitanje kome je namijenjena napisana poruka.

Moglo bi se reći da je to nastavak njegovog pritiska na stranačke kolege u Parlamentu BiH da izdaju šefa stranke, što mu se ipak nije ostvarilo. Iako se sada očekuje da Sabina Ćudić i Predrag Kojović podrže imenovanje Vijeća ministara BiH kandidatura Sevlida Hurtića se čini kao jedno od logičnih rješenja kojim se spašavaju narušeni odnosi u koaliciji, ali otvaraju i neke nove perspektive za suzbijanje ucjena kojima je Osmorka izložena iznutra.
Ljudski.ba iz pouzdanih izvora saznaje da Hurtić ne bi bio Dodikov prijedlog, već njegov ustupak Osmorci da kompromisom riješe zajedničko imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice. Da bi Hurtić uopšte bio kandidat Osmorka bi trebala zvanično obaviti razgovor s pokretom za državu, a za što postoji prešutno odobrenje vodećih ljudi u ovoj koaliciji. Time se otvara prostor i da se poprave loši odnosi dijela Osmorke prema Pokretu za državu koji nije nastupao na izborima u RS-u, ali je rušio Pokret za državu među kojem je i Naša stranka, a posebno Arnaut.

Ruku na srce Arnaut ipak Hurtića ne može porediti sa Šulićem. Hurtić se tokom cijelog političkog angažmana borio za prava povratnika i do sada nije donosio odluke koje bi bile usmjerene protiv Bošnjaka. 

Iako je od početka bila iskonstruisana priča o tome da je Pokret za državu osigurao četvrtog delegata SNSD-u u Parlamentu BiH ne pije više vode jer su opozicionari izd RS-a koji su se međusobno izdali pokazali pravo lice tokom obilježavanja neustavnog dana RS-a. Za njih je agitovao Arnaut iako je znao da nisu ništa drugačiji od Dodika.

Političkom preletaču Arnautu je stavljeno do znanja da ucjenama ne može graditi vlastite ambicije porodično vezane za sisanje državnih jasli. Naravno, Arnaut koji je izdao Fahrudina Radončića može okrenuti leđa i novoj raji na čijim krilima je dobio poslanički mandat u F BiH, ali to mu u slučaju da Hurtić bude ministar ne bi otvorilo novi manevarski prostor. 

Ulaskom Pokreta za državu u Vijeće ministara morali bi se iskristalisati i odnosi unutar njega posebno kada je riječ o članstvu SDA, PDA i S BiH.Trojka bi u tom slučaju bila načisto šta joj je dalje raditi.Arnautovo pisanje ipak nije samo unutarstranački obračun u Našoj stranci Arnaut je vjerovao da kao Bošnjak može pokazati kako je ipak školovaniji i sposobniji od lidera NIP-a Elmedina Konakovića za ministra vanjskih poslova. Bez obzira na mjerenje diploma, Arnautove američke i Konakovićeve s DIF-a državni parlamentarci Naše stranke će zbog Forte morati "progutati" i Konakovića.

Povezani članci