Politika

AKADEMIK KUKIĆ NAJAVLJUJE RASPLET: Oni drže ključeve moguće uspostave vlasti

Akademik Slavo Kukić kao i većina Bosanaca i Hercegovaca sa zanimanjem prati dešavanja oko uspostave vlasti.Mnogo je dilema, a kako je krenulo neke od njih je napravio sam Visoki predstavnik koji bi opet mogao reagirati.

Prema Kukićevim riječima od prvog dana nije jerovao da dogovor između HDZ i stranaka „Osmorke“ ima izglede na svoju finalizaciju, ali priznaje da bi ga dešavanja mogla demantovati. Sasvim drugo pitanje je koliko je on rezultat zajedničkih programskih opredjeljenja, kako se od čelnika dviju grupacija dade čuti, a koliko je posljedica pristajanja na zahtjeve koje Čović već godinama ispostavlja. No, formiraju li ove dvije grupacije zakonodavnu i izvršnu vlast, sve će se, pa i cijena koju se, eventualno, platilo, vrlo brzo vidjeti.

- Za sada mogu reći samo da će građanske partije, SDP i Naša stranka prije svega, prepuste li HDZ-u ekskluzivitet na pozicije iz hrvatske kvote u institucijama vlasti, agencijama, organima upravljanja i rukovođenja javnim poduzećima u dijelovima zemlje pod kontrolom HDZ-a, same sebi iskopati smrtnu raku i definitivno se odreći karaktera građanskih i pristati na epitet bošnjačkih političkih partija. Iskreno se nadam da se to neće dogoditi, i zbog budućnosti građanskog političkog koncepta i zbog budućnosti BiH, smatra Kukić.

Imena onih koji su kanduidati za pozicijenu izvršnoj vlasti su druga priča. To je stavr izbora onih koji imaju većinu u parlamentima. O njihovoj sposobnosti će suditi djela. Kukić je prokomentarisao mogućnost da predsjednik NIP-a bude šef diplomatije BiH.

Da, gospodin Konaković je bio poprilično jasan da je jedan od pretendenata na neku od ministarskih pozicija u Vijeću ministara, pri čemu nije isključio ni mogućnost da u slijedeće četiri godine bude šef bosanskohercegovačke diplomacije. I u vezi s tim se nema što specijalno komentirati. Da od njega na toj poziciji ima boljih uopće nije sporno. Ali, molim lijepo, takvi iza sebe nemaju potporu onih koji raspolažu većinom u državnom parlamentu a on će, bude li biran, očito imati. Nama ostaje tek da se s tim kao pojedinci složimo ili da zbog toga kukamo, istakao je Kukić.

Ipak, smatra da je teško govoriti kako je oko uspostave vlasti sbe gotovo, posebno nakon što je SDA osigurala većinu u Domu naroda FBiH. Prema Kukićevom mišljenju sada je velika odgovornost na DF-u koji drži ključeve moguće uspostave vlasti, ili mogućih blokada koje bi i u budućnosti zadržale vladu u tehničkom mandatu.

- Takav scenarij uopće ne treba isključivati, ostaje još jedino tumačenje nametnutih amandmana od strane Visokog predstavnika koji ih je i donio. Protumači li ih on na način koji se može čuti i iz redova „Osmorke“, vlast će biti brzo konstituirana. U protivnom, bojim se da će morati dodatno intervenirati jer će se, u tom slučaju dakako, pokazati kako njegovi vlastiti amandmani nisu dovoljno osmišljeni i kako i sami stvaraju prostor za sistemske blokade. No, i u vezi s tim ćemo biti pametniji kad izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije bude na dnevnom redu, kaže Kukić.

Povezani članci