Politika

ZBOGOM LEGITIMNOST: Čović otvara vrata građanske BiH, ali bez SDA

Održana je sjednica Predsjedništva HDZ-a. Dragan Čović i zvanično odbio poziv SDA na pregovore oko formiranja vlasti. Sa Osmorkom se ide dalje bez obzira na "ruke" u Klubu Bošnjaka.

- Naravno da se nećemo odazvati pozivu SDA zato nema niti jednog razloga mi smo što se tiče nas svoj izbor partnera napravili, rekao je Čović. 

Nije želio šoekulisati koliko ko ima ruku u Domu naroda, kaže sve će se vidjeti na sjednici. Sinoć je na portalima kaže vidio da SDA ima 14 ruku, ali ne mjenja ništa imali 13, ili 15.

Ima prostora zakonskog i operativnog da se ovaj posao završi”, rekao je lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, novinarima nakon sjednice predsjedništva stranke.

Ovim je Čović pokazao da nema ništa protiv preglasavanja u Domu naroda. Time bi mogao nepovratno otvoriti put da većina ipak odlučuje bez obzira imala, ili nemala većinu iz jednog naroda za što se do sada zalagao. Sada je SDA žrtva, na narednim izborima može biti njegov HDZ, osim ako se Čović ne nada kako će mu Osmorka u međuvremenu ipak isporučiti Izborni zakon po njegovoj želji.

Predsjednik HDZ-a je uprkos porukama iz ZDK da šestorka neće HDZ u vlasti ipak siguran da će se i to promjeniti.

- S tim partnerima imamo dogovor i za ZDK gdje bi nama trebala pripasti dva ministarstva,, poručio je lider HDZ-a. 

U ZDK u vlast je sa Osmorkom ušao DF. Za bržu implementaciju izbora DF-ova ruka bi mogla biti ključ u Domu naroda, pod uslovom da SDA u međuvremenu nije osigurala još jednu ruku "razumnog čovjeka"

Povezani članci