Politika

ĐONLAGIĆEV ŠAMAR KONAKOVIĆU: Dug DF-a prema SDP-u nema veze s Klubom Bošnjaka

Nakon što je postalo jasno da će SDA sa DF-om imati većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda F BiH iz stranke Željke Komšića još se ne žele očitovati o svojim potezima. Tokom dana predsjednik NIP-a je napomenuo kako je SDP nakon prošlih izbora dao podršku Milanu Dunoviću iz DF-a za potpredsjednika F BiH iako nisu bili dio većine.

Demokratska fronta će zvaničan stav o budućim koracima vezanim za formiranje zauzeti na organima stranke. Generalni sekretar DF-a Dženan Đonlagić kaže da prate šta se dešava i da tek dolazi vrijeme za prave razgovore jer će se implementirati rezultati izbora.

- Sada tek imamo jasniju situaciju u odnosu snaga u parlamentima. Ima još dosta posla da se obavi da bi bio konstituisan Dom naroda F BiH. Mi ćemo u narednim danima imati stranačke sastanke i donijeti konačnu odluku, za Ljudski.ba je rekao Đonlagić.

Pitali smo ga da li DF ima dug prema SDP-u o čemu je danas govorio Konaković.

- Ne znam zašto o tome priča Konaković, prema njemu DF nema nikakvih obaveza. Ako postoji moralna odgovornost onda smo mi dužni SDP podržati da dobije predsjednika, ili potpredsjednika F BiH iz reda srpskog naroda. Vjerujem da će DF na organima stranke kao i uvijek donijeti odgovornu i poštenu odluku koja podrazumijeva prije svega interes građana i države, za Ljudski.ba je rekao Đonlagić.

Osmorka je večeras poručila da se neće odazbati na razgovore koje je najavila SDA i da ostaju jedinstveni.

Od političkih subjekata koji će biti u opoziciji očekuju, kako kažu, odgovorno i državničko ponašanje, odnosno odustajanje od svakog oblika blokada.

"Te blokade ih možda mogu očuvati na vlasti još koji mjesec, ali će takvi postupci nanijeti nemjerljivu štetu interesima građana Bosne i Hercegovine. Napominjemo da je ubrzano formiranje vlasti na svim nivoima jedan od prioriteta koje je pred političke strukture u Bosni i Hercegovini postavila EU. Samo ispunjenjem tog uslova, Bosna i Hercegovina bi imala pristup nužnim sredstvima EU za osiguranje socijalne stabilnosti i značajne pomoći građanima u vrijeme ozbiljne krize", naglasili su iz Osmorke.

Ovim putem pozivaju Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, "da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu".