Politika

KUHA KAO U LONCU: Plenković optužio Izetbegovića da poziva na rat, Bakir ponovo o prebrojavanju, Čović s braniteljima HVO-a

Ne stišavaju se reakcije i oštra retorika na relaciji Zagreb-Sarajevo-Mostar.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je rekao da je "smiješno" da ga predsjednik Zoran Milanović poziva na sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost jer on svojim izjavama kojima "vrijeđa one koji bi trebali pomoći" sabotira sve što ta vlada radi za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Milanović je u četvrtak pozvao Plenkovića na sazivanje sjednice Vijeća zbog događanja u Bosni i Hercegovini.

Premijer RH je odgovorio kako je predsjednik dvadesetak puta izvrijeđao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta, "pola susjednih zemalja" i veliki broj zemalja međunarodne zajednice koji su partneri Hrvatske.

"Rezultati takve politike, gdje vrijeđate one koji bi vam trebali pomoći da zaštite Hrvate u BiH sigurno su sjajni", sarkastičan je bio premijer.

"Sve što smo mi radili on je svojim izjavama minirao. Ako nas misli zvati da se bavimo vanjskom politikom kako on to radi, bojim se da ne bi bilo ni eura, ni šengena, ni OECD-a", dodao je.

Ponovio je kako su Schmidtove odluke o tehničkim izmjenama izbornog zakona "nedovoljne" te da "nije dobro" što je odustao od ranije najavljenog paketa koji bi Hrvatima u BiH omogućio postizbornu ravnopravnost.

Plenković je ponovno osudio izjavu čelnika bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koji je govorio o „prebrojavanju" oružanih snaga i nabavci dronova.

"Mlade ljude koji odlaze ćemo morati u velikoj mjeri nadoknaditi high tech tehnologijama i robotikom. I oružane snage, dakle, robotima ćemo morati poduprijeti, prije svega dronovima, odnosno letećim robotima", kazao je Izetbegović na stranačkoj tribini koju je održao u mjestu Hadžići pokraj Sarajeva.

Plenković je rekao da je ta izjava "katastrofalna" te da se ne može drugačije protumačiti nego kao priprema za rat.

"Ne zvecka se oružjem, no koristi se retorika koja je apsolutno neprihvatljiva", naglasio je premijer i dodao da takve izjave vode prema nepovjerenju, udaljavanju i destabilizaciji.

IZETBEGOVIĆ PONOVO O PREBROJAVANJU

- Moja izjava da ćemo imati odgovor i za najgore scenarije i da smo se „prebrojali“, izazvala je bujicu pretjeranih reakcija, uz „zgražavanje“ i tvrdnju da je riječ o „ratnohuškačkoj izjavi“.

Niti ima potrebe za „zgražavanjem“, niti je izjava „ratnohuškačka“. Naprotiv. Tvrdnja da ćemo uvijek biti spremni da sve učinimo kako bi sačuvali vlastitu državu, sigurnost i mir u njoj, naše je pravo i obaveza. Tu obavezu svakom građaninu Bosne i Hercegovine propisuje i Ustav.

Ne može biti prijetnja ni ratno huškanje kada kažemo da ćemo se braniti. Ratno huškanje je kada se prijeti secesijom, podjelom države, na dnevnoj bazi govori o „srpskom svetu“, o prekrajanju granica, kada se vrijeđa i omalovažava cijeli jedan narod, kada iz susjedstva svakodnevno dobijamo poruke koje su vrlo često nalik onima iz 90-ih godina prošlog stoljeća.

Svjedoci smo četničkih okupljanja i prijetnji da će Drina ponovo teći krvava, kao što je tekla u Drugom svjetskom ratu i tokom agresije od 92. do 95. godine; svjedočili smo i odlikovanjima za Radovana Karadžića i druge presuđene ratne zločince; svjedočimo i naoružavanju Srbije i policije entiteta RS, strategijama nacionalne bezbjednosti i odbrane Srbije koje obuhvataju teritorij BiH, namjernom slabljenju odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, svjedočimo i da već duže vrijeme MUPRS popisuje povratnike u ovaj entitet... I dugo bi se još moglo nabrajati.

Sve to nije izazvalo skoro nikakvu reakciju, ili su te reakcije bile veoma blage od strane onih koji jučer i danas žestoko reaguju na moju izjavu. Da je bilo odlučnih reakcija na pobrojano, onda vjerovatno ni ja ne bih morao ljudima koji su s pravom zabrinuti pojašanjavati da nećemo dopustiti scenarij iz 92. godine.

Bosna i Hercegovina je bila izložena agresiji, a bošnjački narod brutalnom pokolju koji je kulminirao genocidom, i istovremno - embargu na oružje. U demilitarizovanim zona Žepa i Srebrenica u kojima im je UN garantovao sigurnost, nad Bošnjacima je počinjen genocid. Zato Bošnjaci, u okolnostima u kojima svakodnevno svjedoče potezima i porukama koje prijete ugrožavanju stabilnosti i mira, imaju pravo na zabrinutost, oprez i organizovanje odbrane vlastitih života, naravno u okvirima zakona i institucija Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo više nikad dopustiti da nas ponovo prebrojavaju po masovnim grobnicama i logorima.

Bošnjaci nikada i nikog nisu napali, niti će. Nisu se nikome ni svetili unatoč stravičnim zločinima koji su nad njima počinjeni. Naprotiv, zaustavili su svaki pokušaj osvete u napaćenom, opkoljenom Sarajevu. Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost.

Ali, slabost i izostanak svijesti o opasnosti kojoj smo izloženi može biti uzrokom novih pokušaja da se realiziraju zločinački velikodržavni projekti na račun Bosne i Hercegovine i Bošnjaka. Snaga i spremnost na odbranu takve pokušaju mogu osujetiti. Svaki narod i svaka država na svijetu ima pravo na odbranu. To pravo neće biti uskraćeno Bosni i Hercegovini i Bošnjacima, poručio je Izetbegović.

ČOVIĆ S VETERANIMA HVO-a

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se danas s vodstvom braniteljskih Udruga HVO-a.

-Poruke s prijetnjama koje su poslane na prosvjedima u Sarajevu, služe na čast svim bošnjačkim političarima, koji se nisu javno ogradili od istih, nego su bili dijelom njih. Što Hrvati mogu očekivati sutra, kada je ispred ratnih zastava Armije BiH, hajke, pritisaka i prijetnji podlegao i Ured visokog predstavnika (OHR) te donio „kompromisno rješenje“, opet, kao i svi prethodnici, na štetu Hrvata u BiH, pita se vodstvo Udruga hrvatskih branitelja HVO-a.

Osim mržnje, retoričke poruke koje čujemo iz svih medija iz bošnjačkog političkog vodstva imaju jedan cilj - rat. Nadalje, o zastrašujućim porukama i tzv. prebrojavanju da i ne govorimo. Prijete otvoreno, cijelome hrvatskome narodu i njegovim predstavnicima, želeći završiti ono što nisu prije mogli, uništiti Hrvate na političkoj, kulturnoj, gospodarskoj, vjerskoj i svakoj drugoj razini.

Aktualno uređenje BiH nije dobro, ali, ipak, uz sve razlike imamo i nešto zajedničko, nitko nije zadovoljan ovakvom BiH. Nezapamćena količina mržnje, poziv na nasilje i ratna retorika ugrožava državu BiH, za što su zaslužni Bošnjaci, najbrojniji konstutivni narod u BiH.

Na sastanku je izraženo je zadovoljstvo što su sve hrvatske stranke prepoznale važnost trenutka i ujedinile se kroz Hrvatski narodni sabor u borbi za ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje. Danas će u zajedništvu hrvatski narod znati zastupati i braniti svoje vrijednosti. Braniti ih dijalogom i vizijom moderno uređene BiH, članicom euroatlantskog saveza, napredne zemlje, u kojoj ćemo zadržavati mlade i njihove obitelji, a ne ih mjenjati robotima i robotikom.

Sada je konačno, posljednje vrijeme kad treba sjesti i dogovorit što je dobro za sve u BiH i krenuti u budućnost, bez rata i prošlosti. Vodstvo braniteljskih Udruga HVO-a na održanom satanku podržalo je predsjednika Čovića i njegovo kontinuirano nastojanje pri pronalasku kompromisnog i mirnog rješenja za budućnost BiH.

Hrvati ne žele kroz „ulicu“ ostvarivati svoja prava. Ne podržavamo prosvjede. Želimo demokratskim putem i dijalogom tražiti rješenja za probleme hrvatskog naroda u našoj BiH, domovini tri ustavno jednakopravna i konstitutivna naroda.

Hrvatsko vijeće obrane, podsjetili su iz Udruga hrvatskih branitelja HVO-a, odlučujuće je doprinijelo očuvanju i obrani Bosne i Hercegovine. Politička stabilnost temelj je za vladavinu prava, gospodarski rast, demografsku obnovu i opći napredak BiH kao države i Hrvata kao jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

Sugovornici su se složili kako je nužno čim prije postići najširi politički i društveni konsenzus te osigurati stabilnu političku klimu i institucionalni kapacitet za bržu provedbu svih nužnih reformi na putu prema EU i NATO-u. Osigurati puni suverenitet BiH kao nezavisne, cjelovite, stabilne države čije su institucije sposobne preuzeti odgovornost za državu i njezin suverenitet, navodi se u saopćenju.

 

Povezani članci