Politika

MIJATOVIĆ NAKON ODLUKE VISOKOG PREDSTAVNIKA: Moramo još agresivnije odgovoriti, ovo je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas, a ne porodični amanet

Vojin Mijatović, član Predsjedništva SDP-a BiH i kandidat za člana Predsjedništva BiH iz RS-a oglasio se nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta i nametanja Izbornog zakona.

-Visoki predstavnik je rekao svoje. Za sada samo izmjene Izbornog zakona u smislu transparentnosti izbornog procesa.

Nije ovo ničiji uspjeh, ovo sve što smo gledali ovih dana i što gledamo unazad 27 godina je naš zajednički neuspjeh!

Želja za vlašću je veća od svega, ne biraju se sredstva i većina na vlasti je spremna na sve pa i da ugrozi mir samo da bi se odbranile pozicije.

Rezultat toga je milion naših građana koji su napustili zemlju posljednje dvije decenije.

Građanski koncept je jedina garancija opstanka Bosne i Hercegovine, ali ne kako ga zlonamjerno predstavljaju neki u Banja Luci i kako ga zloupotrebljavaju neki u Sarajevu.

Mi u SDP-u BiH moramo najozbiljnije shvatiti ovaj momenat i preuzeti odgovornost za ovu zemlju, jer opstanak građanskog koncepta zavisi isključivo od nas, mi smo jedina multietnička i građanska partija u oba entiteta u BiH.

SDP BiH mora dobiti mnogo veću podršku među hrvatskim i srpskim biračima jer jedini imamo kapacitet za to, ostali nemaju nikakve šanse u tom smislu.

Mi danas jesmo jedini koje prepoznaju svi narodi u BiH kao svoju ideologiju, ali to mora sada mnogo snažnije i iskrenije nego do sada jer je vrijeme za preuzimanje odgovornosti u čitavoj zemlji!

Ako to uspijemo, a uvjeren sam da možemo, neće biti više dominacije etnonacionalnih ideologija!

Etnički koncept na ovakvim osnovama vodi nas u ponovni sukob, i dalju podjelu, na nama je da pobijedimo te ideologije jer sam uvjeren da možemo.

Oni neka ostanu agresivni, neka prizivaju sukobe, neka ostanu na svojim matricama 90-ih, mi moramo to pobijediti i povesti građane.

Neka nas vrijeđaju i neka prijete, mi moramo svakoga dočekati raširenih ruku i u Banja Luci i Sarajevu i Mostaru, ali još agresivnije moramo odgovoriti jer ovo je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas, a ne porodični amanet kako oni zamišljaju, poručio je Mijatović.

Povezani članci