Politika

KOŠARAC ZAPRIJETIO TROJKI: Uporedio ih sa Izetbegovićem i otkrio kakva kazna može biti

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staša Košarac izjavio je da predstavnici Republike Srpske na zajedničkom nivou neće dozvoliti bilo kakvo uslovljavanje federalnih političkih struktura u vezi sa izgradnjom "Nove istočne interkonekcije".

On je podsjetio da su se prilikom formiranja vlasti na nivou BiH predstavnici "Trojke" obavezali da će bez uslovljavanja podržati razvojne projekte u RS-u, a danas pričaju drugu priču i uslovljavaju podršku.

- Nemojte biti papagaji i megafoni Bakirove politike. Nemojte ličiti na njega i izađite iz sjene njegove politike opstrukcija. U suprotnom, idete istim političkim putem kao on - poručio je Košarac predstavnicima "Trojke".

Bio je konkretan s porukom da SNSD može biti dio državne vlasti bez Trojke, a da oni to ne mogu bez predstavnika RS-a u državnom parlamentu.

- To je nešto o čemu treba dobro da razmisle. Svako ko je ucjenjivao Republiku Srpsku dio je političke prošlosti  Dodatno je neprihvatljivo da nas optužuju da smo za politiku konflikta isti oni koji izigravaju dogovore i bave se politikom uslovljavanja i zaustavljanja razvojnih projekata. To su upravo oni koji danas iz Mostara namjerno vrše zamjenu teza kao što je to nekada činio i Izetbegović - dodao je Košarac.

Reakcije iz RS-a stižu nakon izjava ministra vanjskih poslova Elmedina konakovića da nije protiv Istočne interkonekcije, ali da RS ne može potpisivati sporazume sa Srbijom i da se distribucijom plina treba baviti državna kompanija.

- Ne može RS potpisivati ugovor sa Srbijom, niti može implementirati taj projekt. Iznenađuje ovo uvjetovanje. Naravno, da će biti Istočna interkonekcija, ali će biti i Južna, kao i zakon o VSTV-u, zakon o vanjskim poslovima…Ništa mi ne uvjetujemo. Zašto ne bi predstavnici iz RS-a podržali i ove dokumente? Ako to bude ucjena s njihove strane, onda to nije dogovor. Mi smo spremni za dogovor i kompromis, a nadam se da su i oni. Malo mi se čini da se oni ne snalaze u tim politikama dogovora, a puno bolje se snalaze u politikama konflikta koji umara”, rekao je Konaković, pri tom izrazivši nadu kako će se “brzo prijeći u konkretnu fazu”.

Povezani članci