Politika

POLITIČKA ROTACIJA: Prvoaprilsku mijenja prvomajska vlada, Nikšićeva šansa za popravni

Prvog aprila 2015. godine Fadil Novalić je preuzeo poziciju premijera FBiH od Nermina Nikšića. Prvoaprilisku, zamjenit će prvomajska vlada, a Nikšić se vraća u fotelju koju je predao svom prethodniku. Današnja primopredaja tako je suštinski rotacija u kojoj su građani samo stariji 12 godina i sve su im manje smiješne prvoaprilske šale, i sve tužniji praznici rada.

Završena je era Fadila Novalića kao premijera FBiH. Odlazi kao prvostepeno osuđeni u aferi "Respiratori" koji su kao i mnogim građanima u FBiH oduzeli dah SDA. Novalića će zamjeniti predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, pa faktički imamo novu vladu sa starim premijerom.

Nikšić je dobio priliku za popravni: Koliko je to želio otkrila je njegova radost koju nije skrivao kada je 51 zastupnik u Parlamentu F BiH stavio tačku na višemjesečnu borbu za većinu u FBiH. Pred Nikšićem je izazovan period. Jeste uspio srušiti SDA, ali posrnuli "zaštitinici Bošnjaka" su mu natovarili breme izdajnika najvećeg naroda u BiH, oprobani recept kojim su ranije srušili njegovu vladu. 2014 je to bila priča o Zakonu o prebivalištu kojim se umanjio uticaj povratnika u RS na izborne rezultate, a danas je to priča o "prodaji" BiH jer SDP ide u vlast s onima iz čijeg zagrljaja SDA nije izlazila.

Osim toga, Novalić se volio porediti s Nikšićem i javnost je uvjeravao kako je njegova vlada mnogo uspješnija od Nikšićeve. Penzije su bile glavni adut Novalića. Prije odlaska pohvalio se novim povećanjem pa je sada valjda u proteklih osam godina penzija porasla za preko 110 KM dok je kako tvrdi odlazeći premijer u Nikšićevo vrijeme to bilo 26 KM. Novalić se hvalio i većim rastom plaće, 300 KM nasuprot 20 KM iz Nikšićevog perioda. O rastu troškova života Novalić je rijetko govorio, a kada i jeste bolje bi bilo da nije. Tako će ostati upamćen po analizi u kojoj tvrdi da ulje nije skupo, samo ga građani mogu kupiti manje.

Novalić je često isticao rast BDP-a i rast indistrijske proizvodnje i izvoza. Objektivno, zahvaljujući žilavosti poduzetnika u BiH, te rastu cijena Novalićeva vlada je ostvarila rekordni budžet. Ipak, teško se oteti dojmu da se najmanje vratilo građanima. Među onima koji su profitirali nalaze se pripadnici boračke populacije čije nadoknade su porasle, a uvedena je i egzistencijalna naknada za one koji nisu zaposleni, s tim da je značajan teret prebačen na kantone.

U socijali se sa rastućom opozicijom Novalić svađao oko visine porodiljske nadoknade gdje mu je trojka u Sarajevu postavila visoke standarde. 

Kao i sve vlade Novalićeva se hvalila cestogradnjom, a Koridor 5C je napredovao puževim koracima. Novalić jeste premijer koji je shvatio značaj Goražda kao jedinog dijela FBiH na obalama Drine pa se krenulo sa izgradnjom tunela Hranjen. Dobra namjera utopila se u vodi koja utrostručila troškove gradnje i bacila sumnju na još jednu kriminalnu aferu.

Bolji standard građana još uvijek je ostao na nivou prvoaprilske šale. Novalićeva vlada nije rasteretila poslodavce smanjenjem doprinosa, a samim tim je onemogućen značajniji rast minimalne plaće. Reklo bi se da je to prva velika šansa prvomajske vlade, a posebno SDP-a da vrati imidž stranke kojoj su radnici jedan od stubova postojanja. 

SDP je 2010. pravio vladu bez HDZ-a, ovog puta odlučio se da to bude bez SDA s kojom se tada brzo posvađao. Ovog puta scenario je drugačiji, a pred Nikšićem je izazovan period u kojem je sve tanja linija između boraca za građansku BiH i nacionalista koji bi da sačuvaju društvo torova.

 

 

Povezani članci