Politika

KOŠARAC I GORICA HUMANITARAC: "Crna lista" nije problem da se daju državne pare

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac istakao je da je nevjerovatno da pojedini mediji i takozvani analitičari problematizuju dodjelu sredstava Fondaciji "Srpska kuća" za izgradnju kuća za višečlane porodice u Republici Srpskoj, dodajući da jeftinom politikanstvu i populizmu u ovoj priči nije mjesto.  

Košarcu je zasmetalo što mediji problematiziraju činjenicu da je novac dodijeljen udružennju koje vodi Gorica Dodik, kćerka predsjednika SNSD Milorada Dodika koja je na "croj listi" SAD-a. Osim toga Gorica će na ATV koja je također na "crnoj listi" voditi emisiju "Srpska kuća"

Na to se Košarac nije osvrtao, kao ni na činjenicu da je riječ o udružennju osnovanom početkom ove godine.

- Neka vam je na obraz i čast! - napisao je Košarac na Instagramu.

On je pojasnio da je, kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, imao pravo na 30.000 KM iz budžetske rezerve namijenjenih za obilježavanje vjerskih manifestacija koje je, umjesto prijema i sličnih manifestacija, odlučio da preusmjeri za Fondaciju "Srpska kuća" da bi se pomogla izgradnja tri kuće za višečlane porodice u Srpskoj.

- Čvrsto stojim iza svoje odluke, te sam zahvalan kolegama iz Vijeća ministara BiH jer su podržali ovaj humani gest. Ne znam, niti mi pada na pamet da razmišljam o tome zašto bilo ko ima bilo šta protiv toga da višečlane porodice iz Republike Srpske dobiju novi dom. Јeftinom politikanstvu i populizmu u ovoj priči zaista nije mjesto - naveo je Košarac..

Između ostalih Kođarac je zahvaln ministru za ljudska prava Sevlidu Hurtiću koji je jedini od Bošnjaka glasao za ovu odluku, a bez tog glasa ne bi mogla biti odobrena..

Zahvaljujući tome Gorica Dodik će se šepuriti na malim ekranima kako pomaže siromašnima što bi trebao biti posao njenog tate i njegove stranke koji te porodice mogu pomoći kroz institucije, baš kao ministar Hurtić.

Dodiku se očigledno ne smije reći ne, a njegova porodica koja je jedna od najbogatijih na Balkanu tako nastavlja uzimati novac iz budžeta, a nije im na pamet palo da zas njih "skromnih" 30.000 KM doniraju iz vlastitog budžeta.

Ipak Košarac tjera po svome. On je istakao da će uvijek izabrati humanost i pomoć ljudima, umjesto trošenja novca na prijeme.

- Ponosan sam što u Republici Srpskoj postoji Fondacija "Srpska kuća", kao i brojne druge humane akcije, čiji je cilj pomoći našim sugrađanima koji su u potrebi - dodao je Košarac.

On je naveo da mu nije jasan poriv pojedinih medija i takozvanih analitičara da od humanog djela i ljudskog pristupa prave negativne priče i da u bilo kojem smislu osporavaju pomoć ljudima iz Republike Srpske.

Povezani članci