Politika

BRISELSKI DOGOVORI: Košarac ljut na Heleza,, a Krišto mu okrenula leđa

Jedna od tema briselskih razgovora bila je i antiustavno djelovanje predstavnika SNSD-a što ministar za vanjsku trgovinu Staša Košarac nije uspio spriječiti. Ostalo mu je da bude ljut, a kao metu izabrao je ministra odbrane Zukana Heleza. Obračun sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto još je veliki izazov jer SNSD se nada da že im HDZ kad zatreba opet priteći u pomoć.

-Jasno sam ukazao na antiustavno, antidejtonsko i secesionističko djelovanje skupštine manjeg BiH entiteta. Ovakva izjava je uz moju te podršku Borjane Krišto i 28 članica EU i usvojena, pohvalio se Helez nakon sastanka.

Naglasio je da glorificiranje ratnih zločinaca mora odmah prestati.

Data je podrška EUFOR-u i misiji ALTEA.

Također, data je podrška suverenitetu i nezavisnosti BiH i njenom putu ka punopravnom članstvu EU.

Neuaspjeh da krivicu za loše stanje u BiH skine sa predsjednika svoje partije Milorada Dodika SNSD-ov ministar Košarac je pokušao umotati u priču da iz ovog entiteta jedino nudew rješenja.

- Helez nije došao u Brisel da bude dio rješenja i zapleo se ko pile u kučine. Nije došao da razmotrimo način na koji će se deblokirati procesi u BiH, kako ćemo doći do toga da institucije funkcionišu, kako ćemo riješiti pitanje imenovanja ministra finansija u Vijeću ministara, kako ćemo riješiti problem stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Nije došao da priča o realizaciji 14 prioriteta. Isključivi motiv mu je širenje laži i neistina u evropskim institucijama, te horski napadi na Milorada Dodika i Republiku Srpsku - poručio je Košarac.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pohvalio je napore Vijeća ministara BiH pod vodstvom predsjedavajuće Borjane Krišto jer je "održala konstruktivan dijalog". Bio je jasan, podrivanju ustavnog poretka mora se stati ukraj. Retorika koja dijeli i prijetnje secesijom, veličanje ratnih zločinaca, sve to mora prestati. U Evropi nema mjesta takvom ponašanju.

- Istovremeno smatram da ljudi u BiH zaslužuju napredak ka evropskom putu. Tokom sastanka smo potaknuli sve političke aktere da se uključe u dijalog kako bi se riješila unutrašnja pitanja.

Poručio je kako se napori moraju usmjeriti na zajednički imenilac, pristupanje EU.

- Građani BiH žele da se poduzmu koraci prema pomirenju kako bi se zaključilo poglavlje prošlosti i kako bi se zakoni uskladili sa EU standardima. Mi zaista želimo da BiH ima evropsku perspektivu kao jedinstvena, ujedinjena i suverena država. Mi ćemo stajati uz BiH, međutim, politički akteri u BiH moraju uraditi svoj posao. Mi iz Brisela malo toga možemo učiniti - zaključio je on.

Košarac je poslao odgovor.

- Komesar Borelj je počeo da koristi jezik Sarajeva, a to nije dobra praksa. Hvaliti Vijećeministara, bez da pomenete da njegov uspjeh direktno zavisi od stava i saglasnosti Republike Srpske, predstavlja čistu manipulaciju. Da li komesar Borelj zaista misli da Vijeće ministara BiH može usvojiti bilo kakvu odluku bez pozitivnog mišljenja Republike Srpske - upitao je Košarac.

On je poručio da nema bilo kakvog kretanjaVijeća ministara BiH bez prethodne saglasnosti institucija Republike Srpske.

- To je politika koju zastupam na zajedničkom nivou i od koje neće biti odstupanja ni milimetar. Bez Republike Srpske nema BiH! - poručio je Košarac.

HDZ-ova Krišto "potopila" je partnera iz RS jer se nada novom pritisku iz EU za izmjene Izbornog zakona..

Povezani članci