Politika

KONAKOVIĆ - UŽIVO: Uskoro bez viza za bh. državljane, bez komentara za Komšića

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije gdje je javnost izvijestio o trenutnom statusu bh. građana koji se nalaze u Gazi.

“Želim da informišem da je MVP odmah po početku dešavanja u ovom sukobu formiralo krizni štab koji radi svakodnevno po različitim temama i uglavnom u komunikaciji sa našim ambasadorima. Želim da im se zahvalim za posvećen angažman. Imamo 54 osobe u Gazi koja čekaju na evakuaciju, 27 je državljana BiH sa svojim srodnicima. Egipat i Izrael su zemlje koje odlučuju o brzini i redu evakuacije. Naši ambasadori čekaju da se dozvoli izlazak građana BiH koje ćemo na efikasan način preuzeti i prebaciti u BiH“, kazao je Konaković i poručio:

“Oko 500 ljudi dnevno izlazi iz Gaze, negdje oko 8.000 je na listama. Vrlo moguće je da se ova lista od 54 u narednom periodu promijeni i poveća”.

Na pitanje kada očekuje povratak bh. građana kući, dodao je:

“Nadamo se da će državljani BiH izaći u narednih nekoliko dana. Mi smo spremni, niko ne zna kakav je redoslijed. Čekamo kad nas zovnu, svi su spremni i učinit ćemo sve da građani stignu svojim kućama“.

“U Gazi niko nije siguran, ne vjerujem da postoji osoba dok granate padaju, da tu ima sigurnih ljudi. Molim Boga da se nešto loše ne desi ni ljudima iz BiH ni drugima”.

Konaković je još opisao određene detalje posljednjeg poslovnog puta u Berlin.

“Iz Berlina smo se vratili sa pozitivnim osjećajima. Ovaj format u kojem smo se sastali po prvi put, preko 40 učesnika, ministara iz nekih vlada koje se bave EU integracijama. U fokusu i dalje su Ukrajina, Gruzija i Moldavija. EU pokazuje nikada ozbiljnije namjere prema ovom prostoru i čini mi se da su konkretniji nego ikada. EU je ponudila ruku, konkretne projekte, fondove, procese i imamo historijsku priliku”.

Još se osvrnuo i na navodno pismo Hamasa, koje je preko određenih medija plasirano u bh. javnost.

Kada je riječ o navodnom pismu Hamasa koje je stiglo na njegovu adresu, a koje su objavili pojedini bh. mediji, Konaković je kazao:

“Mi smo uputili institucijama zahtjev da se utvrdi autentičnost tog pisma. Dobili smo odgovor u kojem stoji da se ne može utvrditi autentičnost tog pisma i nije važno što se koristi za obračun sa mnom, ali je važno da se takve priče zloupotrebljavaju i od BiH se pravi neka radikalizirana scena. Nemojte podmetati takve spinove i laži, takvi tragovi na BiH ostanu jako dugo”.

U ponedjeljak potpisujemo sporazum sa UAE o prestanku viza. 30 dana nakon toga on stupa na snagu. Od 7. decembra bez viza putovanje za bh. građane", kazao je Konaković.

Trinaestog je još jedan sastanak u Briselu, najavio je Konaković.

Konaković je dobio pitanje o web stranicama entiteta RS na domeni Srbije.

"Ja ne krivim njih, krivim nas", kazao je Konaković. "Ovo ćemo pomno pratiti, da se ne bi narušila tajnost podataka o građanima BiH", kazao je ministar.

Upitan je i o obraćanju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića u Vijeću sigurnosti UN-a.

"Neću komentarisati njegov nastup. Suzdržavam se od takve vrste promocije", kazao je Konaković.

Povezani članci