Politika

KOMŠIĆ KONTRA TROJKE: Američki avioni i smirivanje Dodika

RS veličanstveno obilježava još jedan neustavni 9. janauar. Predsjednika SNSD-a i vlast u ovom entitetu čini se nisu zabrinuli američki lovci koji su nadlijetali BiH. S druge strane iz F BiH politike nisu jedinstvene u pogledu koristi od preleta američkih vojnika. Za jedne to je dokaz da SAD čuvaju BiH, dok za druge to ipak nije garant sigurnosti jer su kako se kaže avioni letjeli i iznad Srebrenice dok se dešavao genocid.

 

Iz RS -a jučer su najavili da će u nebo poslati milion papirnih aviona kao odgovor na prelijetanje amerčkih lovaca F - 16. Za njih to je poruka da je ljubav snažnija od mišića.

U F BiH američki avioni su poslužili da se pošalju političke poruke. Prvo je ministar odbrane primio 

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović oglasio se povodom prelijetanja američkih lovaca F-16 u vazdušnvojnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država u BiH brigadira Erica Adamsa.

- Najavljeni preleti amričkih aviona jasno pokazuju posvećenost nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i potvrdu snažnog i neraskidivog prijateljstva i partnerstva između SAD i BiH. Bilateralna vježba JTAC timova iz sastava Specijalnih snaga OS SAD-a i OSBiH, dan uoči obilježavanja neustavnog dana RS-a, pokazuju da američka podrška teritorijalnom integritetu nije samo deklarativna te da SAD neće mirno posmatrati antidejtonsko djelovanje vlasti u entitetu RS, poručio je Helez.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Željko Komšić nije bio euforičan. Prema njegovom mišljenju iskustva iz prošlosti nas obavezuju da budemo oprezni.

- Prelijetanje američkih aviona F-16 iznad Bosne i Hercegovine neće spriječiti Milorada Dodika da proslavi neustavan 9. januar, kao što ni prelijetanje sličnih aviona nije spriječilo Mladića da u julu 1995. godine kolje Bošnjake u Srebrenici, izjavio je Komšić.

Njegov kolega iz Predsjedništva BiH Denis Bećirović je poručio da su Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države dugogodišnji prijatelji i saveznici."Sjedinjene Američke Države (SAD) su dokazani prijatelj i saveznik države Bosne i Hercegovine, koje u kontinuitetu pružaju podršku stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku naše države.

Sličnu poruku je poslao i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

"Jačamo našu međunarodnu poziciju i čuvamo prijateljstva sa dokazanim prijateljima BiH. Ne galamimo, ne udaramo po prstima i ne lovimo jeftine političke poene, od toga naša domovina nema ništa korisno", kazao je kratko Konaković na Twitteru. 

Na terenu osim još uvijek beskorisnih poruka Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta vlast u RS je nesmetano krenula u još jedno obilježavanje neustavnog praznika. Avioni su se vratili u svoje baze, baš kao i nekada američki tenkovi na kojima je Dodik osvojio vlast u RS-u. U međuvremenu nam je politička analitičarka koja se otvoreno stavlja na stranu Trojek poručila da nema ništa protiv da se u RS slavi 9.januar.

Povezani članci