Politika

PRELETAČI JOŠ AKTIVNI: Iz NES-a u SDA, istina o nestalim trupcima na čekanju

Biti političar – preletač je postala toliko česta pojava u političkom životu BiH, da nesvjesno više i ne primjećujemo takve pojave. Formiranjem nove Vlade USK došlo je do preletavanja visokopozicioniranih članova NES-a u trenutno vladajuće stranke, a sve u cilju zadržavanja prethodnog političkog plijena. Da ne vrijede ideologije koje su do jučer zastupali u narodu, i da je fotelja bitnija od bilo kojih principa govori i slučaj iz Bosanskog Petrovca.

Dženita Terzić, osnivač i član stranke NES-a u USK i Bosanskom Petrovcu, član Izvršnog odbora NES-a u Bosanskom Petrovcu, kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, kandidat za skupštinu USK i Općinsko vijeće Bosanski Petrovac, upravnica šumarije Bosanski Petrovac, i šta sve ne, a sve kao ugledni kadar NES-a. Da su birači opet ostavljeni na cjedilu, govori i činjenica da je Dženita Terzić, padom NES-ove Vlade, preletjela u redove SDA brzinom svijetlosti.

Za nju se vežu sumnje u afere na kojima  rade tužioci i krim inspektori. Jedna od afera je naprasni „nestanak“ preko 660 m3 najkvalitetnije klase četinara odnosno oko 25 kamiona sa prikolicama najvrijednijih trupaca na predjelu planine Oštrelj, koja je izuzetno bogata šumom. Sve se desilo pod čudnim okolnostima a da ni sama nije nikoga pozvala na odgovornost. Nepokrivanjem dijela terena čuvarima šuma sumnja se da je omogućila krađu drveta vrijednu preko 150.000 KM.

Postavlja se pitanje kako je moguće da neko bespravno posječe, natovari na 25 velikih kamiona sa prikolicama i bez ikakvih papira odveze toliku drvnu masu, a da niko iz šumarije Bosanski Petrovac na čijem čelu je Dženita Terzić nije ništa vidio? Kad se tome priroda „preklasiranje“ trupaca u sortimente niže vrijednosti te vještačko smanjivanje vrijednosti drveta i pogodovanje određenim kupcima sasvim je jasno da bi šteta mogla biti veća.

Da li je ovaj transfer samo jedan pokušaj zataškavanja afera i potencijalnih tužilačkih aktivnosti u slučaju sa preklasiravanjem šumskih drvnih sortimenata na štetu ŠPD-a ili stoljetne krađe šume na prostoru Bosanskog Petrovca, ostaje nam da vidimo?

Jedino što je izgledno u ovom trenutku jeste da će Dženita Terzić, na predstojećim izborima, svijetlo zelenu boju zamijeniti tamnijom, odnosno dresom SDA.

Ono što je još čudnije, da SDA koja trenutno predvodi Vladu, a koja je javno prozivala NES zbog niza afera te srušila Ružnićevu vladu, ipak u svoje okrilje iz NESa prima glavne aktere takvih afera, i kako da ponudi novu i pravedniju budućnost na koju bi se pozivala sa takvim ljudima? Sa ljudima – PRELETAČIMA iz NES-a.

Povezani članci