Politika

HURTIĆ OČEKUJE NOVU BLAMAŽU: Sud u Strasbourgu odlučuje, Krišto u problemima

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH gostovao je u programu FTV-a.

Brojna pisma iz BiH. Na različite adrese sa različitim sadržajem. Okosnica svih - politički stavovi.

Ko je pisao Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu? U čije ime i sa kojim stavovima? Ko je trebao, a nije? Šta je cilj pisma zvaničnika iz Republike Srpske, pitanja su na koje je odgovarao Hurtić.

Govorio je o Izvještaju Europske komisije o napretku BiH, reformskim zakonima, radu Vijeća ministara BiH, unapređenju ljudskih prava ali slučaju tostrukog ubistva u Gradačcu.

-Novi femicid dogodio se u Sarajevu, mi samo dajemo saopćenja, to traje par dana i stane. Za šamar treba uvesti kaznu od 10 godina, za premlaćivanje 20 godina, za ubistvo 40 godina zatvora, kazao je Hurtić.

-Ne smije se dogoditi da čekamo sljedeće, dokad više da čekamo i da ovo rješavamo. Političke stranke u parlament traba da upute i završe do kraja da se izmjeni krivični zakon.

Hurtić je govorio i o burnim događajima nakon što je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto bez suglasnosti poslala pismo Sudu u Strasbourgu.

-Mi sad imamo dva agenta jer je jedan agent otišao na drugu poziciju. Raspisao sam konkurs za prijem i krajem augusta poslao urgenciju na Vijeće ministara BiH da konkurs mora ići dalje.

Da su moju urgenciju prihvatili mi bi danas imali legalne i legitimne agente i ne bi bilo svega ovoga.

Još uvijek čekan da mi ADS pošalje podatke da završimo proceduru, kazao je on.

Pitanje je daljih presuda Suda u Strasbourgu, da li će ti agenti biti legalni i legitimni i opet ćemo imati novu blamažu

U razgovoru sa ministrom Zukanom Helezom rečeno je da je pismo jučer otišlo na adresu Suda u Strasbourgu i da se u njemu navodi kako je Borjana Krišto samostalno donijela odluku kao privatno lice.

Sada će Sud u Strasbourgu odlučiti je li to stav Bosne i Hercegovine ili stav privatnog lica, kazao je Hurtić.

Povezani članci