Politika

POKRET ZA DRŽAVU U VLADI RS-a: Poznato ko će biti ministar, Hurtić pita Osmorku što ih zaobilaze na državnom nivou

Pokret za državu ulazi u vlast RS-a. Kako saznaje Ljudski.ba rezultat je to pregovora tokom kojih su se tražila dva ministarstva, agencija, direktora škole, te članstvo u upravnim odborima firmi. Za sada se najizvjesnijim čini da će biti sigurno jedno ministarstvo i to turizma i trgovine koje bi vodio Sevlid Hurtić, predsjednik Bh zelenih.

Da se razgovaralo o ulasku Pokreta za državu u vlast RS-a za FTV je potvrdio Hurtić, ali nije otkrivao imena i konkretne pozicije. Jedino što je kako kaže sigurno da je za Pokret za državu neupitna država i da o njenom raspakivanju ili slabljenju pregovora nema.

Naravno da nisam Dodikov igrač. Ja imam svoje mišljenje. Onog momenta kad shvatim da sam radio protiv države BiH, ja se neću više baviti politikom. Simptomatično je da napadaju svi oni koji sada hoće u vlast. Neki su bili do juče sa Dodikom i to je bilo sve uredu, nego će biti danas, pa će doći neko poslije njih. I Dodik je bio dobar u jednom momentu, sad ne valja. Da li će sad promijeniti politiku, da li će pokušati da napravi neke stvari da država BiH ide naprijed, da li će BiH biti u dogledno vrijeme bez entiteta, pitanje je. Mi moramo razgovarati i poslati najbolje svoje kadrove u Banja Luku, istakao je Hurtić.

Njegovo mišljenje je da bi Osmorka trebala kao dio vlasti na državnom nivou uzeti i Pokret za državu koji ima jednog zastupnika iako je to potpredsjednik SDA Edin Ramić.

 - Svi smo mi dali glasove i meni je malo tu simptomatično što ova Osmorka nije zovnula i tog našeg poslanika da pokušaju s njim da razgovaraju da Pokret za državu i na državnom nivou uđe u vlast. Osmorka nas je na državnom nivou zaobišla, kaže Hurtić.

Hurtić smatra da je to zbog toga što je Pokret po Izbornom zakonu morao ići kao prijedlog SDA.

Meni nije problem gospodin Edin Ramić i ja mislim da oni moraju sjesti s njim pa da se on izjasni ili da sjedne sa ljudima koji su Pokret za državu i da se mi izjasnimo hoćemo li ili nećemo. Mislim da je i do nas, nije samo do njih, jer mi nismo inicirali zato što su bili prebacili lopticu na nas oko ovog četvrtog poslanika. I sad su se odjenom svi ušutili. Pokušali su da lome nama kičmu, da smo mi faktor koji odlučuje, da mi ako glasamo za ovog ili onog da će biti ovaj ili onaj u vlasti. U suštini svi su htjeli u vlast, nas su lomili. Nema ko nije zvao, od ambasada, od institucija, od ljudi koji su privatno zvali, ali niko s nama nije sjeo da razgovaramo. A u sporazumu piše da ćemo mi imati svoju listu ako se ne uspijemo dogovoriti sa nekom političkom strankom. I svi su govorili kad smo mi predali kandidata Vojina Mijatovića za Dom naroda, da je odličan kandidat, da mi imamo svog. Ramiz Salkić je govorio na Skupštini da opozicija ima priliku, ako je toliko za državu, da glasa za Vojina Mijatovića i mi bismo danas već imali riješeno 3:1:1. A u suštini se samo svelo na te varijante polomimo Pokret za državu, istakao je Hurtić.

O četvrtom delegatu sada svi šute jer svi hoće u vlast.

Šta je Hurtić rekao o Ramizu Salkiću, bijeloj koverti i Vojinu Mijatoviću pogledajte ovdje: 

Povezani članci