Politika

HOTEL ZA BOSANSKI USKOK: Borba protiv korupcije na višem nivou

Dugo najavljivani federalni USKOK trebao bi biti smješten u Nedžarićima nakon što se prostorije preurede i prilagode radu odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda.Specijalizirani odjeli Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda za borbu protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, tzv. federalni USKOK, trebali bi biti smješteni u hotelu Emiran u Nedžarićima.

U ovogodišnjem federalnom budžetu izdvojena su sredstva kako bi se prostorije hotela preuredile i prilagodile za rad ova dva odjela, a podršku u realizaciji ove priče i njihovoj konačnoj uspostavi pruža Ambasada SAD-a u BiH.

Vladavina prava i beskompromisna borba protiv korupcije u vrhu su prioriteta federalne vlasti. Sada je vrijeme da se sa riječi pređe na djela.

Prof. dr. Eldan Mujanović, šef Jedinice za implementaciju projekta izgradnje Palate pravde FBiH, kaže da je upoznat s tim da na smještaju spomenutih odjela radi posebna radna grupa, te da je u neformalnim razgovorima čuo da rješenje koje njeni članovi predviđaju jeste da se posebni odjeli smjeste u hotel Emiran u Nedžarićima. No, zvanično o tome još nema ništa.

Podsjećamo da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH objavilo konkurs za zapošljavanje po deset sudija i tužilaca u Vrhovnom sudu FBiH i Federalnom tužilaštvu, gdje se traži iskustvo u predmetima korupcije i organizovanog kriminala. Konkurs je zatvoren 9. januara.

Bitno je istaći i to da se ove godine navršava deset godina otkako je federalni Parlament usvojio set antikoruptivnih zakona. Riječ je o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o sudovima u FBiH, Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku i Prijedlogu zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH. Cilj donošenja zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH jeste što veća efikasnost cjelokupnog sistema krivičnog pravosuđa i ovaj zakon uređuje uspostavljanje posebnih organizacionih jedinica Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda.

Kada je riječ o izgradnji Palate pravde FBiH, u kojoj će trajno biti smještene pravosudne institucije, prof. Mujanović kaže da se radi o dugogodišnjem kapitalnom projektu, koji se ne može realizirati za godinu, te podsjeća da će federalna Vlada za potrebe projektovanja, izgradnje i opremanja Palate pravde FBiH osigurati više od 20 miliona KM.

Povezani članci