Politika

DODIK KAPITULIRAO: Ništa od ucjena Ustavnim sudom BiH

Milorad Dodik, lider SNSD-a rekao da je politička grupacija koju on predstavlja za evropski put BiH, ali da, ukoliko visoki predstavnik nešto nametne, tog puta neće biti.

Potvrdio je da su danas postignuti dogovori u vezi rada na tri zakona, a da je zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija već usaglašen. Također, naveo je kako će zakon o izboru sudija u Ustavni sud BiH biti na dnevnom redu u aprilu.

“Uvjereni smo da možemo doći do usaglašenog, jedinstvenog teksta zakona o sukobu interesa na nivou institucija BiH i on neće tretirati sukob interesa na nižim nivoima vlasti. One će donijeti svoje zakone usaglašene s tim. Zakon o sudu gdje ima konfuzije, ustanovili smo da u ovom imaju četiri razna prijedloga. Radna grupa će sve koncetrisati i završiti tekst, a gdje se ne slažemo biće naglašeno i onda ćemo mi lideri sjesti i vidjeti”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, Dodik je mjesecima ranije ucjenjivao partnere Trojke govoreći da neće biti ništa od ispunjavanja uvjeta EU ukoliko se u istom paketu ne nađe i zakon o Ustavnom sudu BiH iz kojeg traži da se izbace strane sudije.

Što se tiče zakona o sprečavanju novca i finansiranja terorističkih organizacija, kazao je kako moraju usvojiti do kraja mjeseca ako žele biti kredibilni.

“Mi to možemo uraditi. On je u Domu naroda i čeka dogovor o drugim stvarima. On podrazumijeva i saglasnost koju smo danas postigli, da se u aprilu stavi na dnevni red zakon o izboru sudija Ustavnog suda BiH. Ostavili smo april da vidimo kako će se dešavati ovaj proces i ne želimo da ga opteretimo, ali u aprilu će biti u strukturama. Dokumenti koje ste vidjeli, 90 posto se slaže sadržaj. Nastavljamo raditi i na izbornom zakonu. Ne bježimo od toga da se imeplemtniraju mjere integriteta, ali nećemo dati saglasnost koji hoće da nametne Schmidt”, rekao je Dodik.

Kazao je kako će paket sadržavati zajedničku izjavu i apel: “Ako nam date pregovore, a ne date datum ništa nam niste dali.”

“Ne želimo da doživimo sudbinu drugih zemalja koje smo već vidjeli. Molim vas dajte nam datum. Morat ćemo imati ogroman broj stručnih ljudi koji će raditi na pregovorima. Ako nema datuma, onda se EU igrala s nama, onda nema stimulacije i BiH nastavlja da bude kolonija”, rekao je Dodik.

Ponovio je kako je za evropski put i poštivanje Ustava BiH, ali da niko ne treba da im nameće rješenja.

Povezani članci