Politika

CRNADAK SIGURAN: Helez neće biti smijenjen, tenzije su dio dogovora

Neću reći da je konkretna izjava ministra odbrane dogovorena, ali vladajuća koalicija generalno ima dogovor da stvara ovakvu atmosferu koja ne odgovara nikome osim njima, smatra on.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez neće biti smijenjen, ocijenio je Igor Crnadak, šef kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a i potpredsjednik PDP-a, u emisiji Rezime.

"To je pitanje o kojem ćemo razgovarati tek kad eventualno dođe na dnevni red. Moja politička procjena je da neće biti nikakvih promjena, ova koalicija će nastaviti ovako da tavori. Oni su bili dobro raspoloženi samo dok nisu sve pozicije popunili, kad su to završili odmah se vraćaju na svoje poznate postavke stalnih napada, blokada, kočenja", rekao je Crnadak.

Neću reći da je konkretna izjava ministra odbrane dogovorena, ali vladajuća koalicija generalno ima dogovor da stvara ovakvu atmosferu koja ne odgovara nikome osim njima, smatra on, prenosi Radio Sarajevo.

"I još kad dodate vrlo jasnu od ekipe koja vodi RS već 15 godina – oni zapravo ne žele da idu u EU, ne žele reforme, njima odgovara sistem u kojem se sve pita jedan čovjek. Ključni akteri ove vladajuće koalicije nemaju interes da se stvari promijene", poručio je Crnadak.

Komentirajući izjavu ministra odbrane BiH da se na prostoru RS nalaze ruski paravojni kampovi za obuku, naglašava da je u takvim situacijama uvijek najbolje da reaguju institucije.

"Čuli smo i od bezbjednosnih službi u BiH i od EUFOR-a da ne postoje takvi kampovi. Očigledno je ministar odbrane imao nekakve podatke koji nisu bili tačni. Veći problem od toga je što je ovo jedna ustaljena praksa, koja se dešava unutar vladajuće koalicije, gdje oni u nekoj vrsti dogovora nabacuju lopte na volej jedni drugima, tako da uvijek imaju neku vrstu tenzije, nestabilnosti u kojoj oni uspješno glume velike Srbe, Hrvate ili Bošnjake.

Uvijek je najbolje dobiti odgovore od institucija, postoje li mudžahedinske ćelije ili ruski kampovi. Takve informacije kad se pojave privuku veliku pažnju, uznemire mnogo ljudi, a sve u funkciji sitnih političkih interesa“, kazao je Crnadak za FTV.

"Mogu reći principijelno da i kod ove stvari treba obaviti sve moguće provjere i obavijestiti javnost o onome što su činjenice", kategoričan je on.

Kada je riječ o zabranama obilježavanja godišnjice ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu i Dana državnosti u Banjoj Luci, i zašto je baš ove godine MUP RS odlučio da je ugrožena sigurnost, ističe da je 'sve je to jedan dogovoreni ambijent'.

"Ne znam šta su stvarni razlozi. To lijepo izgleda, došli su iz Trojke u Banju Luku da slave ZAVNOBiH, a ovi im kažu vi dolazite da provocirate, pojave se demonstranti, podižete temperaturu. Ovi imaju priču za javnost Sarajevo da su oni građanski političari, ovi u Banjoj Luci slično postavljaju priču, samo u drugom smjeru", njegovo je mišljenje

Povezani članci