Politika

ŽESTOKO PREPUCAVANJE NA DRINI: Prijetnje, uvrede i tužbe pred blokadu entitetske linije

"Goražde portal" objavio je na svojoj "Fejsbuk" stranici da će snimati sve ljude iz Novog Goražda koji budu danas prisustvovali najavljenom skupu pod motom "Granica postoji". To je izazvalo lavinu komentara koji su za one što bi blokirali entitetsku liniju poruke mržnje, zbog čega je čak najavljeno podnošenje prijave MUP.-RS-a. 

"Da stvari pojasnimo. Svi ti likovi iz Kopača/Novog Goražda stalno dolaze u Goražde. Oni moraju biti obilježeni i zaslužuju da svi znaju šta misle i kakve su im ideje i namjere! Oni zaslužuju da jednostavno budu izloženi preziru kada ih vidite jer su neprijateljski nastrojeni i jasno pokazuju šta su im namjere", objavio je "Goražde portal" u komentaru svog posta.

Ispod ove objave su brojni komentari ljudi koji pozivaju da se daju otkazi na poslu svima iz Republike Srpske koji budu na skupu "Granica postoji", a rade u Federaciji BiH.

Osim toga s druge strane entitetske linije szu vidjeli i poruke da sve Srbe treba poslati u Srbiju, kao i prijetnje po život, .

- Za podsticanje mržnje, prijavio sam MUP RS administratora ovog portala. Šovinizam se mora kazniti, pa vjerujem da će se MUP RS posvetiti toj personi kada preše entitetsku granicu. Stop mržnji, napisao je korisnik pod imenom Vlado Borovnjak.

S druge strane blokadu granice smatraju mržnjom, pa korinik Barimac art piše:

"Ako postoji granica što dolaze po svoj hljeb u Federaciju. Dodik ih očigledno samo mržnjom hrani  a mi smo odgojeni ko tebe kamenom ti njega hljebom očigledno su nas pogrešno učili"

Skup pod motom "Granica postoji" u znak podrške institucijama Republike Srpske biće održan danas na međuentitetskoj granici u Donjoj Spotnici u Novom Goraždu.

Načelnica opštine Novo Goražde Mila Petković rekla je da građani ovim mirnim skupom žele da pokažu da se oštro protive svakom obliku formalnog i neformalnog revidiranja Dejtonskog sporazuma koji je polazna osnova za miran suživot i opstanak naroda na ovim područjima.

Ono što je Milović zanemarila je da u Novom Goraždu živi i radi veliki broj Bošnjaka povratnika i sigurno je da njima nije ugodno gledati komšije koje blokadom granice oživljavaju uspomene na 1992. godinu kada su protjerani sa svojih ognjišta.

Skup "Granica postoji" planiran je za 17.00 časova kada će početi okupljanje građana na putu ka Donjoj Spotnici.

Povezani članci