Politika

BURA OKO USTAVNOG SUDA BiH: Crnadak ne sluša Dodika, građani trebaju pomoć

Ustavni sud Bosne i Hercegovine suočava se sa nizom pritisaka, ucjena i blokada, koje su čak dovele u pitanje funkcionisanje Suda. Od Nove godine u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nema sudija iz Republike Srpske, koja je pri tom suspendovala primjenu odluka Ustavnog suda na svojoj teritoriji. Nedavni izbor Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na test je stavio partnerstvo Trojke i HDZ-a BiH na federalnom i državnom nivou.

Naizgled proceduralna stvar, izbor Marina Vukoje, postao je prvorazredni politički problem. Zamjerka opozicije u Federaciji bila je da Vukoja nema sudske prakse i da je blizak HDZ-u, iako stranačka pripadnost i nedostatak sudske prakse u prethodnom periodu nisu bila prepreke za imenovanje pojedinih sudija. Kako bi preduprijedili novu krizu, s obzirom na to da na jesen u penziju treba da ide sutkinja Seada Palavrić, Naša stranka pripremila je dokument kojim se želi promijeniti način izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sa prostora Federacije. 

EDIN FORTO, predsjednik Naše stranke

"Mi smo željeli da proces kojim je izabran upravo jedan član Ustavnog suda kroz Federalni parlament u skladu sa zakonom, da ga unaprijedimo na način da bude transparentniji i kvalitetniji. Nema tu neke visoke politike."

HDZ, koji je najviše prozivan zbog izbora Vukoje, ne želi komentarisati inicijativu Naše stranke za transparentniji način izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu.

DRAGAN ČOVIĆ, predsjednik HDZ-a BiH

"Ja ne želim ući u zamku da bilo što komentiram. Kolege imaju pravo ići sa inicijativama. Zna se put za te inicijative. Do tada vrlo jasan ustavni zakonski okvir."

Problem je i manjak sudija. U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nema nijednog od dvojice sudija iz Republike Srpske. Vladajuća većina u Republici Srpskoj ne želi da imenuje nove sudije nastojeći tako da parališe rad i ospori legitimitet Ustavnog suda. Insistira se na odlasku stranih sudija. Opozicija u RS ne misli tako.

MILORAD DODIK, predsjednik Republike Srpske

"Slušamo razne majstore koji predlažu razne inovacije. U svakom slučaju šta god oni učinili za nas ne postoji Ustavni sud Bosne i Hercegovine."

IGOR CRNADAK, član Povjerenstva za izbor i imenovanja Graphics text u NSRS (PDP)

"Republika Srpska treba da bude prisutna svugdje gdje joj mjesto pripada i da na takav način doprinosi da se izbori za svoju vidljivost, za svoje nadležnosti, za svoju snagu unutar sistema, a s druge strane da na taj način pomogne i svojim građanima."

Pitanje strukture Ustavnog suda BiH jedan je od glavnih kamena spoticanja vladajuće koalicije na državnom nivou. SNSD i HDZ su za odlazak stranih sudija i ustroj Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po etničkom principu. Njihovi koalicioni partneri iz Trojke su kategorički protiv ovog zahtjeva.

DENIS ZVIZDIĆ, zamjenik predsjednika NiP-a

"Ne dolazi u obzir bilo kakav paritet u Ustavnom sudu niti dolazi u obzir bilo kakvo uvođenje etničkog glasanja ili prava veta jer Ustavni sud je stručno tijelo i najveća sudska instanca u Bosni i Hercegovini“.

Iako praćeno brojnim kontraverzama imenovanje Marine Vukoje koliko toliko je olakšalo rad Ustavnog suda BiH, jer su imenovane sve sudije iz Federacije. Zbog nedostatka sudija iz Republike Srpske, međutim, ne razmatraju se stotine apelacija građana. Rješavaju se samo najhitniji predmeti. Skoro deset hiljada je neriješenih predmeta, a isto toliko je građana koji čekaju da se riješe.

Povezani članci