Politika

SMJENA SDA NA MIŠIĆE: Spona zakonitost imenovanja skupštinskog rukovodstva

Skupštinska većina u BPK Goražde predvođena NIP-om i Novim početkom danas je uprkos osporavanju zakonskih procedura imenovala rukovodstvo Skupštine BPK Goražde. Većina ima 14 zastupnika, a sporno bi mogloi biti jer u trenutku glasanja nije bilo 17 zastupnika koliko je kvorum za konstituirajuću sjednicu.

Predsjedavajuća Dkupštine BPK Goražde iz prošlog saziva koja je zakazala i konstituirajuću novog Aida Sirbubalo sjednicu je danas prekinula jer je nakon izlaska zastupnika SDA, Liberala, NES-a, Bosanske narodne stranke, ali i NIP-ovg Nijaza Musića.

- Za rad na konstituirajućoj sjednici kvorum čini dvotrećinska većina a nje nije bilo u trenutku kada sam prekinula sjednicu. Smatram da je sve što se poslije desilo nezakonito, ne samo zbog kvoruma, već i imenovanja skupštinskog rukovodstva na način da se voljom većine, a ne Kluba Srba izabrao njihov predstavnik u kolegij. O tome se tokom sjednice vodila polemika, a najavljena je i mogućnost ocjene ustavnosti takve odluke, za Ljudski.ba je istakla Sirbubalo.

Sjednicu je nastavio najstariji zastupnik Rasim Mujagić iz Nove političke inicijative koji smatra da je skupštinska većina uradila potrebno da se ne blokira proces uspostave nove vlasti.

- Imali smo kvorum kada su preuzeti certifikati i na tome se završava konstituisanje Skupštine.Oni koji su u prošlom mandatu nezakonito formirali Vladu sada se bune, imaju mogućnost da sve osporavaju na Ustavnom sudu F BiH. Ukoliko se desi da Ustavni sud bude smatrao da smo prekršili procedure ova većina je stabilna i neće se ništa promjeniti. Mi ćemo već sutra održati vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj bi trebali imenovati mandatara, istakao je Mujagić.

Poslanici parlamentarne većine u nastavku sjednice izvršili su izbor rukovodstva skupštine BPK gdje je Muradif Kanlić (SBB) jednoglasno izabran iz reda Bošnjaka. Kada je riječ o članu iz reda srpskog naroda, svi poslanici bili su suzdržani prilikom glasanja za Daliborku Milović (LS) dok je Branka Cvijetić (Novi početak) dobila jednoglasnu podršku, kao i Berina Fejzić (BNS) iz reda hrvatskog naroda.

Na sastanku članova rukovodstva u pauzi zasjedanja, kojem kao ni nastavku same sjednice Fejzić nije prisustvovala, Kanlić je izabran za predsjedavajućeg dok će Cvijetić i Fejzić, prema odluci parlamentatrne većine, biti zamjenice predsjedavajućeg kantonalnog parlamenta.

Nakon usvajanja odluke o uspostavi kolegija Skupštine BPK, usvojen je i zaključak kojim je dat rok za dostavljanje kandidatskih listi za Dom naroda Parlamenta FBiH sutra do 16 sati, a potom je sjednica prekinuta.

Skupštinsko rukovodstvo predlažu klubovi naroda, a problem je nastao kako je Ljudski.ba već pisao jer nije bilo saglasnosti u Klubu Srba koji čine dvije zastupnice. U izboru predsjedavajućeg nije učestvovala ni Berina Fejzić zastupnica iz reda hrvatskog naroda.

Tokom dana premijerka BPK Goražde Aida Obuća je podnijela ostavku na ovu funkciju kako bi prihvatila zastupnički mandat. Tokom sjednice u ime kluba SDA upozoravala je skupštinsku većinu na nepoštivanje procedura. 

Predsjednik KLuba NIP-a Nezim Alagić je više puta tražio objašnjenje koji je zakonski put da se deblokira proces uspostave vlasti ako zbog blokade Kluba Srba ne bude dogovora kandidata Bošnjaka i Hrvata o tome ko će biti predsjednik Skupštine BPK Goražde. Tvrdeći da današnja situacija nije definisana poslovnikom iz većine su smatrali da mogu koristiti odredbu kojom se kaže da sve što nije otvđeno poslovnikom određuje skupoštinska većina.

Iz SDA su umjesto komentara najaviuli saopćenje za javnost, a na telefonske pozive nije odgovarao ni zastupnik NIP-a Nijaz Musić za kojeg se od objave izbornih rezultata špekuliše kako neće biti dio nove većine.

Povezani članci