Politika

BRUTALAN UDARAC GRAĐANIMA: Ove stranke glasale su protiv ukidanja akciza na gorivo i smanjenja PDV-a

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su danas dvije dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Jedna od dopuna predviđa da će se za prekršaj kada je prefarban ili na drugi način prekriven natpis na jednom od dva pisma (latiničnom, odnosno ćiriličnom), počinilac kazniti novčanom kaznom u iznosu od 400 do 1.000 KM.

Druga izmjena tog zakonskog rješenja predviđa uvođenje zasebne, uvećane novčane kazne za parkiranje na mjestu za invalidne osobe. Predviđeno je da kazna iznosi 200 KM.

Obje dopune usvojene su u različitom tekstu u odnosu na onaj koji je usvojio Predstavnički dom zbog čega je formirana zajednička komisija koja će usuglasiti identičan tekst dopuna Zakona.

Delegati nisu danas podržali usaglašene izvještaje o postizanju identičnog teksta izmjenama Zakona o akcizama i dopuna Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koje je Domu naroda dostavila Zajednička komisija oba doma na usvajanje što znači da niti jedan od zakona ni u usaglašenom tekstu Dom nije podržao.

Kada su u pitanju izmjene Zakona o akcizama, koji je previđao ukidanje akciza na sve vrste goriva, a maloprodajna cijena dizel goriva bila bi niža za 35 feninga, isti izvještaj Zajedničke komisije oba doma prethodno je održao Predstavnički dom, ali bez podrške Doma naroda identičnom tekstu zakon ne može stupiti na snagu. Protiv ukidanja akcize na gorivo i smanjenja PDV-a na osnovne životne namirnice bili su SNSD i HDZ BiH.

Delegati BiH usvojili Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za 2020. godinu, kada je ukazano na zakašnjelost izvještaja.

Delegat Kluba Bošnjaka Šefik Džaferović (SDA) posebno je apostrofirao činjenicu da se razmatra stanje u oblasti poljoprivredi od prije tri godine, upozravajući na nedovoljnu obrađenost poljoprivrednog zemljišta čemu bi se trebalo posvetiti više pažnje.

Smatra da bi se državne institucije trebale intenzivnije i češće baviti ovim pitanje uz poštovanje ustavnih nadležnosti zbog čega je predložio usvajanje zaključka kojim bi Dom zadužio Vijeće ministara da na tromjesečnom nivou razmatra ovo pitanje i informira Dom, ali to nije prihvaćeno.

"Potrebno je učiniti mnogo više da iskoristimo taj važan resurs i osiguramo proizvodnju hrane koja će biti dostatna za stanovništvo Bosne i Hercegovine", dodao je.

Iznio je podatak da je u 2020. godini Bosna i Hercegovina, kada se zbroje izdavanja za poticaje sa svih nivoa vlasti, osigurala 130 miliona eura, dok je u isto vrijeme Srbija osigurala 311 miliona eura, Sjeverna Makedonija 125 miliona eura, a Crna Gora 60 miliona eura.

Replicirao mu je delegat Kluba Srba Radovan Kovačević (SNSD) koji je kazao da je poljoprivreda isključivo u nadležnosti entiteta, te da neće podržati niti izvještaj niti zaključak koji je predložio Džaferović, posebno jer smatra da je ova oblast itekako dobro uređena u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić (Za nove generacije) naglasio je da je izvještaj izradio ministar Staša Kovačević koji dolazi iz iste stranke kao Kovačević, a upravo taj izvještaj daje brojne preporuke koje s nivoa BiH u ovoj oblasti treba učiniti.

On je posebno pozvao da se nađu načini kako zaštiti domaću poljoprivrednu proizvodnju te uvođenje mjera kojima bi se zaštitili i proizvođači i osigurao plasman njihovih proizvoda.

 

Povezani članci